- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Učinićemo sve da ukrajinski nacistički režim nestane

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Ukrajinski neonacizam podržavaju čak i one zemlje koje su uvek odbacivale Hitlerovu ideologiju, ali će ciljevi specijalne vojne operacije biti postignuti, Rusija će učiniti sve da osigura da kijevski neonacistički režim prestane da postoji, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Medvedev je u članku za „Rusku gazetu“ napisao da su ciljevi specijalne operacije zaštita sunarodnika na novim teritorijama, denacifikacija „skoro fašističkog režima Ukrajine“, potpuna demilitarizacija ukrajinske države i garancije protiv agresije u budućnosti. On je istakao da je odluka o pokretanju specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine bio težak, iznuđen korak pod pritiskom okolnosti.
„Nije se radilo samo o zaštiti bratskih republika Donbasa, već i o bezbednosti i suverenitetu same Rusije. Bukvalno o njenom opstanku. Nije bilo moguće više odlagati. To je postalo očigledno već krajem 2021. godine, kada je Severnoatlantska alijansa odbila da pruži garancije da Ukrajina neće ući u NATO. A ukrajinski narkomani objavili si da žele da obnove nuklearni arsenal“, rekao je Medvedev.
Prema njegovim rečima, Rusija odbija sve pokušaje ponižavanja i uništavanja čitavih naroda zarad sebičnih interesa određenih grupa, pokušaje prekrajanja istorije, ograničavanja razvoja zemlje i njene podele. Najtužnijim rezultatom decenija koje su prošle od raspada Sovjetskog Saveza Medvedev je nazvao činjenicu da su zapadne zemlje potpuno zaboravile lekcije iz Drugog svetskog rata.
Neonacizam je našao podršku čak i u zemljama koje su oduvek izjavljivale da odbacuju Hitlerovu ideologiju, čije je istorijsko pamćenje puno bola, stida i gneva. Nismo mogli mirno da gledamo kako odvratni neonacistički režim naslednika Konovalca, Bandere i Šuheviča uz podršku svojih pokrovitelja nastoji da uništi ne samo Rusiju, već i ceo ruski svet sa kojim se stotine miliona ljudi sa ponosom identifikuje. Uložićemo sve napore da ostvarimo sve ciljeve specijalne vojne operacije i da odvratni režim kijevskih neonacista prestane da postoji. Danas niko drugi osim nas ne može da izađe na kraj sa ovom misijom“, naglasio je on.

O epidemiji rusofobije

Medvedev smatra da se epidemija rusofobije koja besni na Zapadu mora lečiti snažnim sredstvima.
Političar je primetio da je 2022. godina, kao i najmanje osam prethodnih godina, „prošla u znaku rasta divlje, iracionalne rusofobije u zapadnom svetu“. Prema njegovom mišljenju, Zapad je odlučio da „oživi glavnog neprijatelja“ kako ne bi odgovarao za sopstvene greške u teškom vremenu pandemije i ekonomskog propadanja, tim pre što ju je Rusija „već uveliko iznervirala svojim razvojem“.
„Istovremeno se na Zapadu vidi cinična nemedicinska ‘amnezija’, kao i delimičan gubitak ‘sluha’ i ‘vida’. Ono što nacističke sluge, koje se šepure u uniformama sa kukastim krstom na rukavima, rade i što su radili na kontrolisanim teritorijama, oni zaobilaze ‘delikatnim’ ćutanjem, dajući ovim nitkovima unapred oprost za sva prošla i, što je najvažnije, buduća mučenja i ubistva“, napisao je on.
Medvedev je rekao da su upravo neke evropske zemlje, koje su u nekom trenutku iznedrile nacional-socijalizam i fašizam, danas odgovorne za oživljavanje nacističke ideologije.
„Nemoguće je pogaziti Rusiju, a sa njom i ‘Ruski svet’, rascepati je ili potčiniti tuđoj volji“, uveren je Medvedev.

Nesuglasice sa Zapadom

On je dodao da Rusija nema više o čemu i nema potrebe da pregovara sa Zapadom. Kako je naveo, danas Rusiju i Zapad ima mnogo više onoga što ih deli nego što ih spaja. Protekla godina je bila prekretnica.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
RUSIJA
Bivši austrijski vicekancelar: Merkelova je potvrdila da su Kijev spremali za sukob s Rusijom
„Sada je potpuno jasno da u odnosima nezavisnih i suverenih država sa anglosaksonskim svetom u sadašnjoj konfiguraciji ne može biti govora o poverenju, nadi u pristojnost partnera, njihovoj odanosti svojoj reči, pa čak i sopstvenim prelepo izrečenim principima. Avaj, danas nemamo sa kim na Zapadu da razgovaramo i dogovaramo se, nema o čemu, a nema ni zbog čega“, napisao je on.
Prema njegovim rečima, događaji u protekloj godini poništili su i samu mogućnost poverljivog dijaloga sa poštovanjem, a dela i postupci sadašnjih i bivših zapadnih lidera zadivljuju cinizmom. Medvedev je podsetio na reči bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi započeti da bi se „Ukrajini dalo vremena da ojača“.
„Odnosno, prvobitno su zamišljeni da bi se pripremili za krvavi rat. Ono što su kijevski neonacisti i uradili – uz punu podršku ili direktnu pomoć ‘civilizovanih Evropljana’“, smatra Medvedev.
On je napomenuo da je u to vreme ruska strana verovala svojim partnerima, ne očekujući od njih direktnu izdaju i otvoren rad na uništenju Rusije.
Medvedev je podsetio da se pri tome širenje NATO-a na istok i priprema za konflikt, a zapravo rat sa Rusijom, nisu prekidali ni jednog minuta.
Prema njegovom mišljenju, očigledna je i opšta kriza poverenja u zapadne zemlje, koje „potezom pera“ pokušavaju da konfiskuju rusku imovinu i uvedu nove sankcije.
„Možemo zaboraviti na normalne odnose sa Zapadom narednih godina, a možda i decenija. To nije naš izbor“, naglasio je Medvedev.
Rusija će čekati „novu generaciju razumnih političara“ dok razvija odnose sa ostatkom sveta, dodao je on.
Istovremeno, Medvedev je konstatovao neuspeh međunarodne politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.
„Snovi Zapada o unipolarnom svetu, gde se može neograničeno vladati i diktirati svoju volju, nisu se ostvarili. Štaviše, u savremenim uslovima Zapad uopšte nije u stanju da ponudi svetu nikakve nove ideje koje mogu da povedu čovečanstvo napred, reše globalne probleme i osiguraju kolektivnu bezbednost“, napisao je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti.
On je dodao da postoji globalni ideološki i filozofski krah zapadnog pogleda na svet i njegovog modela svetskog poretka, što je posebno uočljivo u savremenim realnostima.
Segej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: U Ukrajini protiv ruske vojske su objedinjene snage Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala