- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stalna predstavnica SAD pri NATO optužila Rusiju i Kinu da pokušavaju da oslabe Alijansu

© Sputnik / Sergei Guneyev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Džulijan Smit optužila je Rusiju i Kinu da pokušavaju da oslabe zemlje Severnoatlantske alijanse razmenom niza strategija. Prema mišljenju visoko rangiranog američkog diplomate, zapadne zemlje treba da intenziviraju napore za zaštitu od Moskve i Pekinga koje sve češće koriste „hibridnu taktiku“.
Džulijan Smit je upozorila vlade zapadnih država na to Moskva i Peking razmenjuju strategije kako bi ugrozile NATO i pozvala ih da intenziviraju napore da se zaštite od dve zemlje.
„Te dve zemlje sve češće dele sredstva koja treba da izazovu zabrinutost NATO-a“, rekla je Džulijan Smit, komentarišući nastojanja Kine i Rusije da „izjednače svoju antizapadnu spoljnu politiku“.
Kina je u utorak objavila da izvodi zajedničke vojne vežbe s ruskom vojnom mornaricom na obalama provincije Džeđang, južno od Šangaja. Vežbe će trajati do narednog utorka, prenosi Njuzvik.
Rusija i Kina su, napominje list, saveznici sa zajedničkim antizapadnim raspoloženjem. Nekoliko dana pred početak ukrajinskog sukoba lideri dveju država su saopštili da je partnerstvo njihovih zemalja „neograničeno“ i obećali da će produbljivati veze u raznim oblastima.
Kina ne isporučuje oružje Rusiji, ali pruža političku podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Peking podržava stavove Kremlja koji optužuje Kijev i njegove zapadne saveznike da su odgovorni za raspirivanje ukrajinskog sukoba, piše Njuzvik.
Prema mišljenju američkog visoko rangiranog diplomate, i Moskva i Peking pokušavaju da podriju pozicije zapadnih zemalja, koristeći sajber napade i ugrožavajući njihovu ključnu infrastrukturu.
„Nema nikakve sumnje u to da Kina i Rusija rade na tome da razjedine transatlantske partnere. Videli smo kako koriste hibridnu taktiku. Mislim da Kina vrlo pažljivo prati kako se Rusija uzda u dezinformacije i na stvari kao što su prinuda ili energetska bezbednost“, rekla je Džulijan Smit.
List podseća na to da je NATO u junu prvi put zvanično priznao da postoje izazovi koje Kina stavlja pred „zapadni poredak“ i odlučio da se tome suprotstavi.
Džulijan Smit smatra da bi Kina mogla da „stvori neke rizike za bezbednost ili da ugrozi kako celu alijansu, tako i pojedine njene države-članice“.
Njuzvik navodi da je stalna predstavnica SAD pozvala zemlje NATO-a da počnu da štite svoje „vrednosti i jedinstvo, i da se štite od hibridnih taktika na koje se, pre svega, oslanjaju Kinezi“.
Ministar spoljnih poslova Kine Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
RUSIJA
Peking: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao stena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala