- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peking: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao stena

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Kine Van Ji
Ministar spoljnih poslova Kine Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Političko i strateško uzajamno poverenje između Rusije i Kine u protekloj godini je ojačano, odnosi dveju zemalja su „čvrsti kao stena“, izjavio je šef kineske diplomatije Van Ji.
„Tokom godine Kina i Rusija su čvrsto podržavale jedna drugu u odbrani osnovnih interesa, naše političko i strateško uzajamno poverenje je dodatno ojačano“, rekao je Van Ji, govoreći na simpozijumu posvećenom kineskoj diplomatiji. Govor je objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine.
Van Ji je dodao da su 2022. godine Rusija i Kina produbile prijateljsku i dobrosusedsku saradnju, a njihova sveobuhvatna strateška saradnja je postala „zrelija i čvršća“.
Diplomata je naglasio da odnosi Moskve i Pekinga nisu usmereni ni protiv koje treće strane, te da su u njihovoj osnovni principi nepridruživanja i odbijanja konfrontacije.
„Takvi odnosi su oslobođeni mešanja i pokušaja da se poseje razdor među dvema zemljama. Oni su otporni na promene u međunarodnoj situaciji“, istakao je Van Ji.
On je, takođe, naveo da se Rusija i Kina brzim tempom približavaju cilju da svoju trgovinsku razmenu dovedu do 200 milijardi dolara. Zajednički veliki investicioni projekti stabilno se realizuju, a iznos računa u nacionalnim valutama se povećava.
Protekle godine, kako je naveo Van Ji, ojačana je i prekogranična povezanost dveju zemalja, čemu je doprinelo otvaranje automobilskog mosta Hejhe – Blagovešensk i železničkog mosta Tunćan – Nižnjelenjinskoe.
Ambasador Kine u Rusiji je ranije u intervjuu za Sputnjik rekao da je uzajamna podrška Moskvei Pekinga tokom 2022. godine pojačana. Peking je, prema njegovim rečima, zauzeo nepristrastan stav o ukrajinskom pitanju, istupivši protiv uvođenja jednostranih sankcija.
Dmitrij Medvedev u zvaničnoj poseti kineskom predsedniku Si Đinpingu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
RUSIJA
Medvedev u Kini, preneo Si Đinpingu Putinovu poruku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala