Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova podela uloga: Nemačka ofanzivno napada Srbiju da bi Amerika izgledala kao „dobri policajac“

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDZastave Nemačke i SAD
Zastave Nemačke i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Promene u politici Amerike i Nemačke prema Srbiji jesu veoma uočljive. Sve veoma liči na neku igru "ispod žita". Berlin još nije sposoban da „izazove požar“ na Kosovu i Metohiji, ali tvrdom retorikom može da doliva ulje na vatru, smatra Milovan Božinović, bivši ambasador naše zemlje u Nemačkoj.
„Političku korektnost“ i diplomatsko taktiziranje koje u poslednje vreme Amerika javno ispoljava prema Srbiji i istovremena grubost koju Nemačka pokazuje prema Beogradu ne mogu da prođu nezapaženo.
To nameće pitanje da li Nemačka i Amerika igraju samo uloge lošeg i dobrog policajca kad je reč o Srbiji pošto su obe zemlje tvrdo za nezavisnost Kosova, komadanje Srbije, uvođenje sankcija Rusiji... Samo su im izgleda taktike različite.
Božinović za Sputnjik kaže da je jako teško proceniti šta se krija iza, ali se slaže da sve liči na taktičku igru i raspodelu uloga:
„I to nije neka podela uloga koja će ojačati ugled Nemačke na ovim prostorima a posebno u Evropi. Mislim da Nemačka kao država koja je izgradila pozitivan imidž tokom proteklih decenija sada taj imidž troši i gubi. Analena Berbok, ministarka spoljnih poslova Nemačke traži rat u Ukrajini do kapitulacije Rusije što je, iskreno rečeno, prešlo meru jer bi to bio horor scenario,“ ističe bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Nova podela uloga između Amerike i Nemačke

Po njegovim rečima, promena u politici Amerike i Nemačke prema nama jeste stvar koja već duže vreme traje, i svi koji se bave ozbiljnim političkim temama i na regionalnom i na globalnom nivou su to primetili.
„Kad je to u pitanju ja prvo uvek primetim, da je Nemačka spoljna politika oduvek bila svesna uloge Amerike u njenom izlasku 1945. godine iz ratnog haosa i ulaska u neku normalnost, koja je tokom decenija od Zapadne Nemačke stvorila jednu ozbiljnu evropsku državu sa dosta pozitivnih stvari i koja je sedamdesetih i osamdesetih godina važila za državu umerenih pogleda,“ podseća Božinović.

Stav Nemačke omogućava Americi relaksirane izjave

To je trajalo, ističe on, sve do kraja mandata Angele Merkel, a sunovrat je počeo posle promene vlasti u Nemačkoj.
„U poslednjih godinu dana zaokret je očigledan. Sada vidim jedan sunovrat koji je započeo sa dolaskom Zelenih koji su preuzeli spoljne poslove i koji su izrazito proamerički i pro-NATO nastrojeni. To izgleda kao da su postali veći Amerikanci od samih Amerikanaca. Tako da je sada paradoksalno da Amerikanci daju umerene stavove, a da ekstremne NATO stavove zastupaju njihovi evropski partneri – Nemačka,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Ta promena se, dodaje Božinović, desila, a šta sve tačno iza nje stoji teško je sagledati, ali da su Zeleni izraziti NATO lobisti, to je očigledno.
„Amerika čak može zbog toga da daje relaksirane komentare i poglede na određena dešavanja i stvari,“ zaključuje naš sagovornik.
Anke Konrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
SRBIJA
Nemačka ofanziva protiv Srbije: Kad ambasador tumači rezoluciju UN kako mu se ćefne
 Američki ambasador Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
SRBIJA
Američki ambasador: Srbija ima pravo da se obrati Kforu, Zajednica srpskih opština će biti formirana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala