- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tenzije između saveznika: SAD odbile da prodaju „patriot“ Ankari, dok ga Ukrajina dobija – besplatno

© Foto : Wikipedia/Glenn FawcettPatriot sistem protivraketne odbrane
Patriot sistem protivraketne odbrane - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da u okviru novog paketa vojne pomoći besplatno isporuče Ukrajini sisteme PVO „patriot“, koje ranije nisu želeli da prodaju svom NATO savezniku – Turskoj, piše Sputnjik Turska.
Američki sistemi protivvazdušne odbrane „patriot“ dobro su poznati Turskoj imajući u vidu da je u novembru 2012. godine ta zemlja u okviru člana četiri Povelje NATO-a zatražila od saveznika da joj pošalju pojačanje u vidu sistema PVO kako bi zaštitila svoje pogranične teritorije u kontekstu eskalacije vojnih dejstava u Siriji. SAD, Nemačka, Holandija, Italija i Španija odgovorile su na zahtev Turske i privremeno su joj obezbedile sisteme PVO „patriot“.
U januaru 2013. godine prva baterija tih sistema bila je raspoređena u turskom Gazijantepu. Međutim, Sjedinjene Američke Države su u to vreme proširile saradnju sa kurdskim odredima za samoodbranu (koji su proglašeni u Turskoj za terorističku organizaciju), te su 2015. godine donele odluku da povuku sisteme „patriot“ sa turske teritorije „zbog promene tumačenja terorističke pretnje“. U oktobru iste godine sistemi „patriot“ su izvezeni iz Turske, a to su potom uradile i Nemačka i Holandija.
Trenutno se u Turskoj, u Adani, nalazi samo jedan sistem PVO „patriot“, koji je obezbedila Španija.

SAD odbile da prodaju „patriot“ Ankari

Turska se 2013. godine prijavila za kupovinu sistema „patriot“ od SAD. Međutim, Vašington je odbacio zahtev Turske koji je uključivao i predaju tehnologija.
Iste godine Turska je organizovala tender za turski sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane dugog dometa „T-LORADIMS“. Iako su se prijavile i američke kompanije „Lokid Martin“ i „Rejtion“ sa „patriotom“, na tenderu je pobedila kineska kompanija „CPMIEC“ koja je zaključila ugovor vredan 3,4 milijarde dolara. Međutim, reč je o kompaniji koju su SAD 2013. godine unele na sankcioni spisak. To je izazvalo tenzije u odnosima SAD i Turske. Zbog toga je Ankara 2015. godine pod pritiskom Zapada bila primorana da poništi rezultate tendera.
Nastojeći da zadovolji svoje hitne potrebe za sistemom PVO, Turska je 2017. godine sklopila sporazum sa Rusijom vredan 2,5 milijardi dolara za nabavku dve baterije PVO S-400. Trenutno su završeni pripremni radovi za raspoređivanje sistema S-400 na teritoriji Turske i oni su spremni za upotrebu.
Nakon što je Ankara kupila ruske sisteme, SAD su uvele sankcije turskoj Upravi za odbrambenu industriju i pojedincima prema Zakonu o suprotstavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija.

Šta obuhvata američki paket vojne pomoći Kijevu?

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane. Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.
Raketni sistem „patriot“ u Japanu  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SVET
Amerikanci „patriotom“ idu preko crvene linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala