- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci „patriotom“ idu preko crvene linije

© AP Photo / Itsuo InouyeRaketni sistem „patriot“ u Japanu
Raketni sistem „patriot“ u Japanu  - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini koji između ostalog obuhvata i bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“ u dobroj meri je prelazak crvene linije i neposredno uplitanje Amerike u ratni sukob, kaže za Sputnjik profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu, general major u penziji, Mitar Kovač.
Tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Americi, predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da će Vašington nastaviti da isporučuje vojnu pomoć Kijevu, između ostalog i sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu. Prethodno je Pentagon saopštio da je odobren novi paket ametričke vojne pomoći Kijevu vredan 1,85 milijardi dolara, koji obuhvata jednu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“, rakete „harm“, municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i drugo naoružanje.

„Patriot“ znak spremnosti SAD na eskalaciju sukoba

To, po njegovoj oceni, nosi novu opasnost s obzirom na to da je Moskva još ranije saopštila da će to značiti spremnost Zapada na esklaciju sukoba u Ukrajini i da će u tom slučaju američki sistemi postati legitimna meta ruskih napada.
Po mišljenju Kovača, posetom Zelenskog Americi i sa novim paketom vojne pomoći svetu je konačno pokazana istina da je Amerika ta koja je projektovala ukrajinsku krizu koju posredstvom EU i NATO-a pothranjuje. Amerika praktično primorava Zelenskog da ratuje zarad njenih interesa, kaže on.
CC0 / / Amerika radi i na obuci ukrajinskih pilota na avionima F16 i borbenim helikopterima Apač
Apač AH-64 - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Amerika radi i na obuci ukrajinskih pilota na avionima F16 i borbenim helikopterima Apač

„Ova sredstva koja se daju Ukrajini prvenstveno patriot, jesu znak dokle je Amerika spremna da ide. Tu gde ide jedna baterija patriota posle dođe divizion, onda više diviziona i to je simbol početka intenziviranja i uplitanja Amerike u ovaj sukob“, ističe naš sagovornik.

Rusija će odgovoriti

On ukazuje na to da postoje različite informacije o tome da Amerika zajedno sa Britanijom već radi na obuci ukrajinskih pilota za avione F16 i za borbene helikoptere Apač". Amerika je, kako, smatra, Ukrajini ponudila sve najmodernije što ima za ratovanje na kopnu i u vazduhu.
Žalosno je, kako ističe, što će ovaj paket vojne pomoći samo prolongirati sukob i povećati stradanje i civilnog stanovništva i vojnika. Ta mantra Zapada da je to u funkciji zaštite civilnog stanovništva je tako bleda i nevešta da niko više u to ne veruje, kaže Kovač.
On ne sumnja da će Rusija na sve to odgovoriti.
Rusija će preduzeti taktičko-operativne mere da na neki način prati tok informacija o tim borbenim sistemima, njihovom transportu na teritoriji Ukrajine. Kada budu borbeno raspoređeni sigurno će se truditi da u obaveštajnom smislu otkrije lokacije i neutrališe te sisteme. Kao što vidimo minulih dana dosta je Rusija uradila na tom planu neutralisanja preostalih sistema PVO i radara koji su dobijeni u prethodnom periodu od strane vodećih članica NATO pakta“, kaže sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala