- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Bajden će prevariti Zelenskog: Američki obaveštajac predviđa sudbinu „patriota“ u Ukrajini

© AFP 2023 / BULENT KILICAmerički raketni sistem "patriot" u Turksoj bazi u Gacijantepu
Američki raketni sistem patriot u Turksoj bazi u Gacijantepu - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini zastareli model protivvazdušnog raketnog sistema „patriot“ koji nije sposoban da obara savremene rakete, izjavio je vojno-politički analitičar, nekadašnji obaveštajac američkih marinaca Skot Riter.

„Reč je o starom sistemu koji je modernizovan. Mislim da Ukrajinci neće dobiti poboljšanu verziju, nego da će im dati stari model koji ima manje mogućnosti“, izjavio je Riter za Jutjub kanal „Through the eyes of“.

On je podsetio da se „patriot“ loše pokazao tokom dve kampanje američke vojske u Iraku 1991. i 2003. godine. Po rečima Ritera, tada američki sistemi nisu mogli da presretnu čak ni zastarele sovjetske rakete „skad“ kojima je bio naoružan Bagdad, dok su 2003. godine oborili više američkih i savezničkih aviona, nego iračkih projektila.
Američki PVO sistemi nisu uspeli da se izbore ni sa serijom napada bespilotnih letelica Huta na rafinerije nafte u Saudijskoj Arabiji pre nekoliko godina, podseća obaveštajac.

On zaključuje da sistem „patriot“, koji će biti isporučen Ukrajini, nije napravljen da bi mogao da „opstane na bojnom polju kakvo je Ukrajina“.

Američka vojna pomoć Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO „patriot“, municiju za „hajmars“, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete „harm“, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane. Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme „grad“ kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
RUSIJA
Turski pukovnik o isporuci američkih sistema „patriot“ Ukrajini: Odgovor Rusije biće razarajući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala