- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turski pukovnik o isporuci američkih sistema „patriot“ Ukrajini: Odgovor Rusije biće razarajući

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaRad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Odgovor Moskve na isporuku američkih protivvazdušnih sistema „patriot“ Ukrajini biće razoran, rekao je za Sputnjik pukovnik u rezervi Oružanih snaga Turske, profesor sa katedre za međunarodne odnose na Američkom univerzitetu Girne na Kipru Sadik Akjar.
„Zelenski je, verovatno, tokom posete Vašingtonu dobio niz instrukcija od Bajdena po pitanju budućeg stava Ukrajine. Kako je i očekivano, strane su se dogovorile o isporuci sistema PVO 'patriot'. Međutim, to će, nesumnjivo, biti propraćeno razarajućim odgovorom Rusije“, rekao je Akjar.
Kako je pojasnio, Moskva bi, između ostalog, mogla da raketira vojnu i logističku infrastrukturu istovremeno u nekoliko gradova protivnika ili da proširi napade duž cele linije fronta.
Akjar ističe da su sistemi „patriot“ testirani tokom Zalivskog rata, te da Moskva zna o njima gotovo sve.

„Pomenuti sistemi nemaju nikakvu prednost u odnosu na S-300 ili S-400, koje sa tehničke tačke gledišta porede sa 'patriotima', ali u kombinaciji sa drugima mogu postati glavobolja za Rusiju. U tom slučaju, primarna meta za rusko oružje biće upravo sistemi PVO 'patriot'“, objašnjava ekspert.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je ove sedmice u jednodnevnoj poseti SAD. ON se u Beloj kući sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Američki lider je na sastanku izjavio da će Vašington nastaviti da isporučuje vojnu pomoć Kijevu, između ostalog i sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu.
Ranije je Pentagon objavio da je odobren novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, vredan 1,85 milijardi dolara, koji obuhvata jednu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“, rakete „harm“, municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i drugo naoružanje. Kako je izjavio državni sekretar SAD Entoni Blinken, uključujući i ovaj paket vojne pomoći, SAD su ukupno dale 21,9 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
SVET
Mediji o poseti Zelenskog SAD: Predstava kojoj nisu svi aplaudirali
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala