- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Postati nevidljiv: Naučnici rešili jednu od najvećih misterija prirode

© AFP 2023 / ERNESTO BENAVIDESStaklena žaba belog srca prikazana je u prirodnom rezervatu planine Kordiljera Eskalera u Tarapotou, severoistočni Peru.
Staklena žaba belog srca prikazana je u prirodnom rezervatu planine Kordiljera Eskalera u Tarapotou, severoistočni Peru. - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Naučnici smatraju da su rešili jednu od najvećih misterija prirode dokazujući da tropske staklene žabe iz Centralne i Južne Amerike postaju providne uklanjanjem skoro svih svojih crvenih krvnih zrnaca iz cirkulacije i stavljanjem u jetru, pokazalo je novo istraživanje.
U isto vreme, vodozemac izbegava negativan efekat zgrušavanja krvi, što daje nadu da bi proučavanje ove neobične sposobnosti moglo unaprediti ljudsku hematologiju, piše „Sajens“.

„Ove žabe pakuju većinu crvenih krvnih zrnaca u jetru, tako da se uklanjaju iz krvne plazme. I dalje cirkulišu plazmom... ali to rade bez pokretanja masivnog ugruška“, rekao je Džesi Delija, istraživač u Prirodnjačkom muzeju u Njujorku.

Otprilike 90 odsto krvnih zrnaca žaba se skuplja u jetri, skoro udvostručujući njenu veličinu. Kada padne noć i maleni stvor se odluči da ponovo postane aktivna radi lova i parenja, pušta krvna zrnca iz jetre u cirkulaciju.
Ova stvorenja, koja su dugačka jedva 2,5 cm, većinu vremena provode na lišću u tropima Centralne i Južne Amerike, gde je sposobnost da postanu transparentna savršena zaštita od predatora.

„Ako prevrnete ove žabe, mogli biste da gledate kako im srce kuca. Možete da vidite kroz kožu i vidite mišiće, a većina telesnih šupljina je zaista providna“, objasnio je Delija.

I dalje je međutim zagonetka je kako ove životinje uspevaju da izbegnu zgrušavanje krvi.
Leteći dinosaurus – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
ŽIVOT
Prvi put otkriveni ostaci sisara koje su jeli dinosaurusi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala