- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Prvi put otkriveni ostaci sisara koje su jeli dinosaurusi

© Foto : Pixabay / EfraimstochterLeteći dinosaurus – ilustracija
Leteći dinosaurus – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Nova studija koju su vodili naučnici u Londonu beleži veoma retko otkriće slučaja dinosaurusa koji je pojeo sisara.
Studija pokazuje fosil dinosaurusa pripada malom pernatom dinosaurusa po imenu mikroraptor koji je živeo u drevnim šumama današnje Kine u periodu rane krede, pre oko 120 miliona godina. Mikroraptor je bio veličine vrane i imao je dugo perje na prednjim i zadnjim nogama i verovatno je klizio sa drveta na drvo, loveći male životinje.
Iako je primerak prvi put opisan 2000. godine, mnogo godina kasnije profesor Hans Larson sa Univerziteta Mekgil u Montrealu uočio je ono što su drugi propustili – ostatke druge životinje u njemu – stopalo drevnog sisara sačuvano između rebara. Zajedno sa dr Honeom i kolegama iz Kanade, SAD i Kine, oni su sada opisali ovo dodatno otkriće.
Stopalo sisara je skoro kompletno i pripadalo je veoma maloj životinji, veličine savremenog miša. Analiza kostiju ukazuje da je to bio stvor koji je pretežno živeo na zemlji i nije bio dobar penjač, što ga čini zanimljivom opcijom za mikroraptora koji je verovatno većinu svog vremena provodio na drveću.
Prethodne studije su otkrile druge primerke mikroraptora koji su ručali pticu, guštera ili ribu. Dakle, sa ovim dokazima o konzumiranju sisara, jasno je da je ovaj dinosaurus imao raznoliku ishranu i da nije bio probirljiv. Nije sigurno da li su dotični dinosaurusi direktno lovili i jeli ove životinje ili su ih pronašli već mrtve i pohvatali ih..
„Toliko je retko da se nađu primerci hrane unutar dinosaurusa, tako da je svaki primerak zaista važan jer daje direktan dokaz o tome šta su jeli“, kažnj dr David Hone sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu.
„Iako ovaj sisar apsolutno ne bi bio ljudski predak, možemo se osvrnuti na neke od naših drevnih rođaka koji su bili obrok za gladne dinosauruse. Ova studija daje sliku fascinantnog trenutka u vremenu – to je jedan od prvih zapisa o dinosaurusu koji jede sisare – čak iako to nije tako zastrašujuće kao u ‘Parku iz doba jure‘“, navodi naučnik.

„Sjajna stvar je što bi, poput vaše kućne mačke koja je bila otprilike iste veličine, mikroraptor bio laka životinja za život, ali užasan ako bi izašao jer bi lovio sve od ptica na vašem hranilištu do miševa u vašoj ogradi ili riba u vašem ribnjaku“, kaže dr Alek Dečeči sa koledža Maunt Marti.

Fosil dinosaurusa – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pronađen fosil star 100 miliona godina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala