- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ima odgovor na graničnu cenu nafte, uskoro će biti objavljen Putinov ukaz

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaCrpljenje nafte
Crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Ukaz ruskog predsednika o recipročnim merama na graničnu cenu nafte je praktično usaglašen i ubrzo će biti objavljen, izjavio je vicepremijer Rusije Aleksandar Novak.
On je u intervjuu za TV „Rosija 24“ dodao da Rusija planira da zabrani isporuke nafte i naftnih derivata zemljama koje će u ugovorima zahtevati poštovanje uvedene granične cene nafte.
Prema njegovim rečima, Moskva je spremna na smanjenje proizvodnje zbog recipročnih mera, te je moguće da će ono početkom sledeće godine iznositi 5-7 odsto.
Novak ocenjuje da će cene naftnih derivata u Evropi nakon uvođenja embarga na isporuke u februaru naglo skočiti.

„Sledeće godine, od februara, stupa na snagu embargo na isporuke naftnih derivata Evropi i to je veoma nejasan momenat sa tačke gledišta čime će EU zameniti ruske naftne derivate. Mi ćemo svoje naftne proizvode prodavati širom sveta, a Evropa će morati da se potruditi da nađe čime će da pokrije svoj nastali deficit. Istovremeno, moguće je da će cene naftnih derivata tamo, na evropskom tržištu, znatno skočiti“, naglasio je Novak.

Na kraju, vicepremijer je istakao da je u toku aktivan rad na formiranju gasnog haba u Turskoj i da odluka može biti doneta 2023. godine.
Ruski predsednik Putin prethodno saopštio je da će već početkom naredne nedelje potpisati ukaz o recipročnim merama na uvođenje granične cene nafte.
Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.
Naftna platforma u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
RUSIJA
Putin: Ograničenje cene nafte je glup predlog – dovešće do katastrofalnog skoka cena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala