- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo Masimo Savić

CC BY 2.0 / rom@nski photo from Rakov Potok, Hrvatska / Masimo Savić
Masimo Savić - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Pevač Masimo Savić preminuo je danas u 60. godini, javili su hrvatski mediji.
Tužnu vest objavio je „Akvarius Rikords“, preneo je „Večernji list“, a od Masima su se na društvenim mrežama emotivnom objavom oprostile supruga Eni i ćerka Mirna.
„Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Masimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao sa ovoga sveta, u našim će dušama živeti večno; nasmejan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umetnosti. Zauvek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna“, stoji u njihovoj objavi.
Masimo je rođen 6. Juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gde je i počeo svoju muzičku karijeru. Godine 1983., kao vođa legendarne grupe „Dorijan Grej“ izdaje prvi album „Sjaj u tami“, a dve godine kasnije drugi album „Za tvoje oči“.
Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepevu grupe „Walker Brothers“ The sun ain't gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Masima Savića.
Masimo je detinjstvo proveo u Istri. S 12 godina otišao je u Milano, a nakon toga brodom do Australije. U Sidneju je dve i po godine živeo u bogataškoj porodici, gde je njegova majka Elde radila u elitnom delu grada. U Sydneju je krenuo u englesku školu ali se vratio u Istru. Međutim, u Australiji je zaboravio hrvatski, ali je ponovno počeo da ga uči kad se vratio.
Uz prijatelje s kojima se stalno družio brzo se prilagodio. Bio je član „bande“ ulice, piše Večernji list. U školi je bio odličan, pevušio je pesmice i jedva je čekao subotu da bi se dobro naplesao u diskoteci. Radi slabe kontrole u vaspitanju lošeg društva Masimo je učestvovao u relativno ozbiljnom prestupu. Bio je na straži dok su njegovi prijatelji krali stvari iz jednog supermarketa. Zato je zaradio redovni odlazak kod socijalnog radnika koji mu je zapravo pomogao da se stabilizuje i nađe novi život. Sve manje izlazi u loše društvo i tako je kupio električnu gitaru.
Godine 1979. godine Masimo dolazi u Zagreb, upisuje se u treći razred srednje škole i ubrzo osniva grupu „Dorijan Grej“.
Godine 1983, kao vođa grupe „Dorijan Grej“ izdaje prvi album – „Sjaj u tami“, pa dve godine kasnije drugi album „Za tvoje oči“.
Dogovorili su 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji, koje su članovi benda odradili samo za dnevnice. Ostatak zarade otišao je na pokrivanje duga Jugotonu. I bend se raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja. Nakon toga Masimo Savić započinje samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma.
Sledi zaokret u karijeri i art pop i rok projekti poput albuma na engleskom jeziku „Elements“ ili vokal u grupi „Metal guru“, uz istovremeno objavljivanje petog albuma – „Benzina“ 1995. godine.
Pet godina posle, Savić objavljuje novi album „Masimo“. Uzlazna putanja karijere počela je 2002, kad je potpisao ugovor s „Akvarius rikordsom“ koji mu izdaje album „Veština”.
Sredinom 2011. godine, Masimo objavljuje velilki hit „Iz jednog pogleda“.
Godinu 2013. posvetio je jubileju 30 godina karijere. Suprugu Eni upoznao je 1989. koja je tada pisala pesme Josipi Lisac. Imaju ćerku Mirnu, novinarku i bivšu radijsku voditeljku.
Masimo Savić bio je čest gost Beograda gde je održao veliki broj koncerata.
Masimo Savić - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2020
Masimo samo jednom nastupa u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala