- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evropska komisija blokirala 22 milijarde evra namenjenih Mađarskoj

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Evropska komisija blokirala je 22 milijarde evra koje je Mađarska trebalo da dobije iz evropskih fondova za koheziju, prenosi Rojters.
Prema informacijama agencije, to se desilo nakon što su EK i Budimpešta potpisale sporazum o partnerstvu.
Sporazum detaljno opisuje kako će se trošiti novac iz budžeta Evropske unije u okviru operativnih programa koji su predloženi zemlji.

„Evropska komisija smatra da određeni uslov iz Povelje o ljudskim pravima EU još nije ispunjen. To znači da EK ne može da kompenzuje troškove Mađarskoj. Nastavićemo da radimo sa mađarskim vlastima na prevazilaženju ove situacije“, citira Rojters izjavu evropskog komesara za koheziju i reforme Elize Fereire.

Izdanje navodi da Mađarska može da dobije jedan i po odsto sredstava u okviru preliminarnog finansiranja, kao i deo iznosa u gotovom novcu u vidu tehničke pomoći.
EK je sredinom septembra predložila da se aktivira poseban mehanizam uslovnosti kako bi se budžet EU zaštitio „od kršenja principa vladavine prava u Mađarskoj“. To je značilo zamrzavanje oko 7,5 milijardi evra za finansiranje Budimpešte.
Na kraju, EK je odlučila da zadrži prvobitni predlog o obustavi 65 odsto obaveza, iako je mađarski premijer Viktor Orban izjavljivao da je Budimpešta ispunila čitav spisak zahteva, koji su se ticali mera za borbu protiv korupcije, povećane transparentnosti držvnih kupovina i jačanje nezavisnosti sudstva.
Orban je istakao da je EK nastavila da blokira sredstva, jer želi da utiče na stav Mađarske o migraciji, seksualnom obrazovanju i sankcijama, ali da Budimpešta ne namerava da menja svoj stav.
Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
REGION
Sijarto: EU ne bira sredstva, treba da budemo spremni za ozbiljne napade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala