- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden potpisao rekordni vojni budžet – Vašington izdvaja milijarde za obuzdavanje Rusije

© EPA / JOSHUA ROBERTSPripadnici Nacionalne garde šetaju ispred američkog Kapitola
Pripadnici Nacionalne garde šetaju ispred američkog Kapitola - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je vojni budžet zemlje za fiskalnu 2023. godinu u visini od oko 850 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.
„Zakon uključuje odredbe koje su od kritičnog značaja za podršku nacionalne odbrane naše zemlje, spoljne politike, kao i unutrašnje bezbednosti“, rekao je Bajden.
Dokument, između ostalog, predviđa izdvajanje najmanje 800 miliona dolara za pomoć Ukrajini u sferi osiguravanja bezbednosti i šest milijardi dolara za obuzdavanje Rusije u Evropi.
Navodi da će Vašington raditi na isključivanju Rusije iz događaja G20 i niza drugih međunarodnih organizacija. Dokument predviđa i sankcije za transakcije sa Rusijom u vezi sa zlatom, a takođe zabranjuje razmenu informacija sa Moskvom o protivraketnoj odbrani.
Pored toga, budžet predviđa izdvajanje 11,5 milijardi dolara za odbrambeno obuzdavanje u azijsko-pacifičkom regionu. SAD nameravaju da izdvoje deset milijardi dolara za vojnu pomoć Tajvanu.
Sve u svemu, odobreni budžet je za 45 milijardi dolara veći od onoga što je tražila Bela kuća početkom godine. Uključuje i sredstva za američku obaveštajnu službu, nove avione, brodove, vojna vozila, kao i savremene tehnologije.
Vojni budžet za 2022. fiskalnu godinu iznosio je 778 milijardi dolara.
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Odbrambeni budžet SAD za 2023: Preko 6 milijardi dolara za obuzdavanje Rusije u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala