- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Odbrambeni budžet SAD za 2023: Preko 6 milijardi dolara za obuzdavanje Rusije u Evropi

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Nacrt odbrambenog budžeta SAD za 2023. godinu, koji su usaglasili relevantni komiteti oba doma Kongresa, predviđa izdvajanje preko šest milijardi dolara za obuzdavanje Rusije u Evropi, navodi se u objavljenom dokumentu.

„Pošto se međunarodni poredak koji počiva na pravilima suočava sa izazovima iz Moskve i Pekinga, a koji predstavljaju pretnju po bezbednost, slobodu i progres ljudi širom sveta, nacrt budžeta za datu godinu uključuje izdvajanje preko šest milijardi dolara za inicijativu obuzdavanja u Evropi“, ističe se u nacrtu budžeta za 2023. finansijsku godinu.

Nacrtom budžeta je takođe predviđeno da će Vašington početi da traži isključenje Rusije iz nekih međunarodnih institucija, uključujući G20.
„Nacrt predviđa isključivanje zvaničnika ruske Vlade iz G20, Bazelskog komiteta za bankovni nadzor, Odbora za finansijsku stabilnost, Međunarodnu asocijaciju kontrole osiguranja, a takođe zahteva usvajanje koraka koji su neophodni za promovisanje ove politike“, navodi se u dokumentu.

Dodatnih 800 miliona dolara Ukrajini

Takođe, dokumentom je planirano i izdvajanje dodatnih 800 miliona dolara pomoći Ukrajini 2023. godine.
Pored toga, nacrt budžeta predviđa i inicijative za smanjenje zavisnosti od isporuka ruskih energenata, a produžava se i zabrana vojne saradnje sa Rusijom na još pet godina.
Ističe se i da dokument obavezuje Pentagon da istraži mogućnosti za smanjenje zavisnosti Indije od ruskog naoružanja i odbrambenih sistema.
Usaglašeni nacrt budžeta SAD uključuje i inicijativu o uvođenju sankcija za učešće u transakcijama sa zlatom i devizama sa Rusijom.
Dokument sadrži i zahtev da Pentagon pripremi i predstavi „sveobuhvatnu strategiju“ za borbu protiv hiperzvučnog oružja.
Navodi se i da je nacrtom budžeta SAD predviđeno odobravanje finansiranja programa za stvaranje strateških bombardera nove generacije B-21 „Rajder“ u potpunosti.
Nakon pokretanja specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu i pokrenuo već osam paketa sankcija, koji uključuju kako lične, tako i sektorske ekonomske ograničavajuće mere. Ovo je dovelo do rasta cena električne energije, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi.
Džordž Kenan - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SVET
Kenanova doktrina – dva dokumenta koja su definisala politiku SAD prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala