Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šef Delegacije EU: Danonoćno radimo na iznalaženju rešenja za sever KiM – tri stvari u fokusu

© Sputnik / Lola ĐorđevićŠef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre
Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da se danonoćno radi na iznalaženju rešenja za situaciju na severu Kosova - da se barikade mirno uklone, a predstavnici Srba vrate u institucije, kao i na tome da se u dijalogu preuzete obaveze poštuju.

"Radimo danonoćno da nađemo rešenje za trenutnu krizu i uslove za mirno uklanjanje barikada, da se Srbi vrate u institucije, gde imaju važnu ulogu. Moramo da se vratimo agendi dijaloga jer je to jedini način da se nađe rešenje i odgovori na probleme građana'", rekao je Žiofre.

Amabsador je naglasio da želi da bude jasan da svi dogovori postignuti u Dijalogu moraju biti brzo implementirani, uključujhi i ZSO.
Sve obaveze preuzete u dijalogu moraju da se ispune, EU će nastaviti da radi u tom pravcu, rekao je ambasador Žiofe novinarima u EU Info centru gde su Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji organizovale skup "Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi".
Tim povodom rekao je da Švedska preuzimajući šestomesečno predsedavanje EU od 1. januara što unosi novu energiju u proces.
Žiofre je rekao da je "mnogo pirilika i izazova pred zemljama zapadnog Balkana", i posetio na korake koje su Severna Makedonija, Albanija i BiH napravile na tom putu, kao i na viznu liberalizaciju važnu za građane tzv. Kosova.
"Vreme je da se iskoriste prilike koje nudi EU bez obzira na izazove, rat, energetsku krizu, stanje ekonomije ..", rekao je Žiofre pred početak skupa na kojem su učestvovali Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, Tomaš Kuchta, ambasador Češke, Anika Ben David, ambasadorka Švedske i Srđan Majstorović, predstavnik CEP-a.
Protest Srba u Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
SRBIJA
„Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina“: Više hiljada Srba okupljeno u Rudaru /video/
Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
SRBIJA
Vučević: Ako Kurti krene na barikade, to je put u lošem pravcu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala