Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina“: Više hiljada Srba okupljeno u Rudaru /video/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest Srba u Rudaru
Protest Srba u Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Veliki protest na kom se okupilo više hiljada Srba održan je u Rudaru kod Krsta, u blizini Zvečana na Kosovu i Metohiji uz poruku da im niko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije. Okupljeni su razvili transparent "Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša dedovina" i veliku zastavu Republike Srbije dužine 300 metara.
Srbi su se u velikom broju okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.
Nosili su brojne transparente sa natpisima: „Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci“, „Rode, nije ti ovo nemačka, ovo je Srbija“, „Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?“, „Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti“, „Decu nisam rađala za Kurtijev snajper“.
Između ostalih, videle su se i parole: „Pravda za Dejana, Miljana i Slađana“, „Predsedniče Vučiću, u tebe se uzdamo“, „Kurti, narod ne možeš da zaustaviš“.

Goran Rakić: Nećemo se predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su teror koji trpe svakoga dana od Prištine, neosnovana hapšenja, tajni spiskovi sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od strane Kurtijevih specijalaca, razlog što su se okupili u Rudaru.
„Da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako želimo i slobodu, i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko“, poručio je Rakić.
Danas su tu i naša braća iz svih opština sa severa Kosova i Metohije, ali i sa juga, iz Gračanice, Štrpca, Pomoravlja, Metohije, centralnog Kosova, naveo je Rakić.
„Kada smo ovako jedinstveni i složni, bolje se čujemo i u Prištini i u Briselu i u Berlinu i u Vašingtonu“, istakao je Rakić i dodao:
„Zlo koje se nadvilo nad nama je strašno. Tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija“.
Imajući u vidu da međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smeta maltretiranje Srba, Rakić je naveo da Srbi sa Kosova i Metohije ne mogu ćute na nepravdu i prebijanje našeg naroda i da pristanu da tiho nestanu sa svoje zemlje.
„Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze, što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova. Znam da znate, ali ponavljam, rešenje za ovu krizu se nalazi u Prištini“, poručio je Rakić.
Ponovio je da je za uklanjanje barikada neophodno osloboditi neosnovano uhapšene, povući tajne spiskove za hapšenje i odstrel Srba, i da se sa severa Kosova i Metohije povuku jedinice sa dugim cevima i oklopnim vozilima, uz garancije Kfora da te jedinice neće dolaziti na sever.
„Pozivam vas da budemo jedinstveni, složni i istrajni, budućnost naše dece je u našim rukama, a to nema cenu“, rekao je Rakić.

Dalibor Jevtić: Srbi su u ovoj borbi jedinstveni

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da se skupom u Rudaru šalje jasna poruka da su Srbi u ovoj borbi jedinstveni i da samo žele da budu svoji na svome i da žive u miru.
Jevtić je naveo da je Kurtijev cilj jasan od samog dolaska na vlast:
„Da Srba ni severno ni južno od Ibra nema, ili da ima samo onih koji žele da mu se poklone“.
Konstatujući da je i ovaj protest, kao i svi prethodni, miran i demokratski, Jevtić je rekao da na njega, međutim, nije mogao da dođe deo Srba sa juga KiM, jer ih je policija zaustavila i vratila nazad.
„To je ta demokratija o kojoj Kurti govori, koju želi da sprovode“, rekao je Jevtić i dodao:
„Deo nas koji smo došli usput je zaustavljen, uz jasnu poruku — budite dobri. A to znači da mi ne treba da živimo, da ne treba da postojimo samo zato što smo Srbi. Odlučno smo razumeli tu poruku“.
Ova borba ima samo jedan cilj — da u srcu Evrope vladavina prava bude u potpunoj meri i sprovedena, jer je, danas nema, kazao je Jevtić.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest Srba u Rudaru
Protest Srba u Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Protest Srba u Rudaru
„Očekujem da se konačno međunarodna zajednica probudi i da razume da i ove barikade, i ovaj skup, i veliki broj ljudi, i sve ono što radimo na demokratski način nije naša želja da budemo na barikadama na Svetog Nikolu, da nije naša volja da svoje praznike provodimo na taj način, ali jeste obaveza kada nam preti egzodus, nasilje od strane institucija koje predvodi Aljbin Kurti“, rekao je Jevtić.
„Zaustavite ga dok još nije kasno jer samo želimo da budemo svoj na svome“, istakao je Jevtić.

Predrag Pantić: Moj otac je kriv samo zato što je Srbin

Okupljenim se obratio i Predrag Pantić, sin uhapšenog Dejana Pantića, navodeći da je njegov otac kriv samo zato što je Srbin.
„Zato što celoga života živi ovde, zato što nema ni jednu mrlju karijeru, ni jednu tačku u dosijeu, zato što je izveo svoju decu na put i što živi jedan normalan život sa svojom ženom“, rekao je Pantić.
Zahvalio je prisutnima na podršci i podsetio da su barikade postavljene onog trenutka kada je njegov otac uhapšen, kada je njegovoj majci rečeno da ide na kratki informativni razgovor i da će brzo biti pušten kući.
„Ove barikade nisu postavljene samo zbog mog oca. Moj otac je kap koja je prelila čašu u moru jednostranih poteza, hapšenja i maltretiranja srpskog naroda“, poručio je Predrag Pantić.
Narod je, istakao je, u njegovom ocu prepoznao sebe i video da na njegovom mestu sutra mogu biti njihova deca, njihovi roditelji.
„Zato su, kao i godinama unazad, kao poslednja opcija izašli na barikade u nadi da će stati na put političkom progonu Srba na ovim prostorima“, dodao je Pantić.
Predrag Pantić je napomenuo da već 13 dana nema nikakav kontakt sa ocem.
„Mom ocu ne daju jedan poziv da nam kaže da je dobro i da ima terapiju koja mu sleduje kao srčanom bolesniku. Zašto bar našim braniocima ne daju da ga vide kratko i da ga posete. Ovo je kršenje svih osnovnih ljudskih prava u 21. veku u sred Evrope“, kazao je Pantić.
Kako je ocenio, ovo je hajka na srpski narod.
„Hvala svima što ste podneli našu žrtvu. Svi smo Dejan Pantić“, rekao je Predrag Pantić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na KiM pred protest na barikadi u Rudaru, kod Zvečana, da će im uvek pružati podršku i da se neće kriti od velikih i moćnih u svetu, ali da će uvek biti i dovoljno odgovoran da ih pozove da budu staloženi i čuvaju mir.
Misija Euleks objavila je ranije danas da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije kroz pojačano prisustvo na terenu.
Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije uspostavili su juče stalni kontrolni punkt na putu Mitrovica - Leposavić u blizini bistričkog mosta.
Specijalci u pet oklopnih vozila u sredu su stigli nedaleko od raskrsnice prema Banjskoj, kod bistričkog mosta, a već danas je postavljeno desetak betonskih blokova na obe kolovozne trake, ispred kojih je znak "police".
Saobraćaja u tom delu magistralnog puta u prvim prepodnevnim satima gotovo da i nije bilo.
U Prištini su juče potvrdili da su na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić uspostavili punktove za vozila i naveli "da punktovima garantuju slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i da žele da spreče kriminalne aktivnosti i krijumčarenje uopšte".
© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest Srba u Rudaru
Protest Srba u Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Protest Srba u Rudaru
Podsetimo, barikade Srba na severu KiM ušče su u 13. dan. Poručuju da će ih ukloniti kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa severa povuku specijalne snage tzv. kosovske policije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
SRBIJA
Vučićeva poruka Srbima na KiM: Uvek ću pružati podršku i neću se kriti od velikih i moćnih u svetu
Barikada na Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
MOJA PRIČA
Šta ćemo kod kuće, da čekamo da nas poubijaju!? Reporter Sputnjika sa Srbima na barikadama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala