- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Generalštab Rusije: SAD osporava pravo Rusiji na Severni morski put

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaNačelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov  - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države osporavaju Rusiji pravo da koristi Severni morski put i optužuju je za militarizaciju Arktika, a pritom NATO jača svoje severno krilo, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov.
„SAD i njihovi saveznici, takođe, imaju cilj da pojačaju geopolitički sukob s Rusijom na Arktiku. Osporava se pravo naše zemlje za korišćenje Severnog morskog puta, što je jedan od osnovnih izazova za bezbednost u regionu. Uporedo s tim NATO pod izgovorom reagovanja na delatnost Oružanih snaga Rusije u polarnom krugu realizuje kompleks mera za jačanje 'severnog krila' alijanse, sprovodi agresivnu informacionu kampanju kako bi optužio Rusiju da militarizuje Arktik“, istakao je Gerasimov na brifingu za strane vojne atašee.
Gerasimov je naglasio da prisustvo ruske vojske na Arktiku nije povezano s demonstracijom vojne snage, nego sa zaštitom bezbednosti ekonomskog osvajanja regiona, uključujući brodsku plovidbu Severnim morskim putem i realizaciju projekata za korišćenje prirodnih resursa.
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
RUSIJA
Načelnik Generalštaba Rusije: Ruski „Kindžali“ nepobedivi za ukrajinski PVO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala