Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština i Nemačka na pitanju barikada opipavaju puls Srbije

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIZastave Kosova i Nemačke u Prištini
Zastave Kosova i Nemačke u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Na sinhronizovane izjave nemačkog predstavnika na KIM i Prištine sa otvorenim pretnjama u vezi sa barikadama koje su podigli Srbi možemo da gledamo kao na ispipavanje terena dokle su, prvo Srbi a onda i Beograd, spremni da idu da se odbrane, smatra profesor Stevica Deđanski.
Niko od njih, međutim, ne sme da zaboravi na Ameriku koja neće sukobe, iako je, ističe Deđanski, evidentno da Nemačka čuva leđa Kurtiju.
Da su životi Srba koji su na barikadama na severu Kosova i Metohije ako ih ne uklone, ugroženi kao upozorenje sinhronizovano stiže i iz Prištine ali iz Nemačke, odnosno njihovih predstavnika na KiM. Da li su ove pretnje mogu obistiniti ili imaju samo svrhu zastrašivanja?

Opipavanje pulsa

Deđanski uveren je da nije slučajnost što u isto vreme čujemo istu pretnju, i iz Prištine, i od Nemaca.
„Te sinhronizovane izjave Prištine i nemačkog ambasadora na KiM imaju cilj da pre svega zastraše Srbe. Donekle sam čak siguran da bi Priština svoje pretnje i sprovela u delo ako bi bili sigurni da Srbija neće da reagije, s obzirom da znamo da je vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik države Aleksandar Vučić rekao da su sve opcije na stolu kad je reč o dogovaranju i pregovaranju ali da nećemo da dozvolimo fizičko ugrožavanje Srba,“ kaže Deđanski.

Krajnji cilj – da ne bude Srba na KiM

Naš sagovornik dodaje da bi svako fizičko ugrožavanje izazvalo osećaj nezaštićenosti kod Srba što bi pokrenulo odlaske, a to i jeste krajnji cilj - da Srba više ne bude na Kosovu i Metohiji.
„A nema Srba - nema problema, glasi stara istorijska rečenica Nemaca. Sigurno da Kurti ne radi ništa na svoju ruku a još manje da neko veruje da Kurti ima dovoljno hrabrosti da se ponaša kako se ponaša a da nema zaleđinu. Dakle, na sve ovo možemo da gledamo i kao na ispipavanje terena koliko su Srbi spremni da se odbrane, prvo Srbi dole, a onda Beograd. Moje je mišljenje da ako pokažemo odlučnost - a mislim da smo to uradili - da neće sigurno smeti da izazovu takav sukob,“ uveren je Deđanski.
On dodaje da treba imati na umu i izjave iz Amerike na ovu temu.
„Imamo i izjavu predstavnika Amerike Gabrijela Eskobara koji je izjavio da do sukoba ne sme da dođe i da ZSO mora da se formira,“ podseća Deđanski.
Inače, posle Kurtijeve izjave da bi u uklanjanju barikada koje su postavili Srbi na severu u znak protesta na represivne mere Prištine moglo da bude i žrtava direktor operative takozvane kosovske policije rekao je da „kosovska policija ima detaljan plan i kapacitet da ukloni barikade“.
Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila da se na ovome pokazalo da Kurti ima ozbiljna leđa Nemačke iza sebe a da je izjava nemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rodea da barikade moraju da se uklone brutalna i bezobrazna.
Severna Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SRBIJA
„Kosovska policija ima detaljan plan i kapacitet da ukloni barikade“: Nova provokacija iz Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala