- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Skrivene namere vlasti Moldavije: Optužuju Rusiju, hoće pare od Zapada, a zemlja u haosu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtest u Kišinjevu zbog rasta cena, arhivska fotografija
Protest u Kišinjevu zbog rasta cena, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Izjava šefa moldavske obaveštajne službe Aleksandra Mustjace o navodnom predstojećem napadu Moskve na Kišinjev je bez presedana. Kako objašnjavaju za Sputnjik moldavski eksperti, u ovoj zemlji besni ekonomska kriza pa ovim potezom tamošnje vlasti pokušavaju da izvuku finansijsku, ali i vojnu pomoć od kolektivnog Zapada.
Prema tvrnji šefa moldavske obaveštajne službe, Rusija navodno planira da izvrši napad na teritoriju Moldavije. „Nije pitanje da li će Ruska Federacija pokrenuti ofanzivu na teritoriju moldavske države, već kada će se to desiti. To može da bude ili početkom godine, u januaru-februaru ili kasnije – u martu-aprilu. Ali, sudeći po informacijama koje imamo, ruska država namerava da se ide dalje“, izjavio je Mustjace na kanalu TVR Moldavija.

Moldavija zaoštrava situaciju

Kako kaže za Sputnjik predsednik Javnog saveta „Za slobodnu otadžbinu“ Igor Tuljancev, prvi put u istoriji nezavisne Moldavije izašlo je naknadno objašnjenje izjave šefa obaveštajne službe.
„U Moldaviji su pokušali da ublaže njegove reči. Međutim, posle njegove izjave odmah je usledilo saopštenje iz Rumunije da ruska država ne planira da napada bilo koju državu. Jednostavno, moldavska vlast, kako bi na neki način pokazala svoju lojalnost kolektivnom Zapadu, daje izjave koje nemaju veze sa bilo kakvom realnošću“, objašnjava naš sagovornik.
Međutim, prema rečima Tuljanceva, ovaj potez moldavskih vlasti je povezan isključivo sa ekonomskom krizom koja teško pogađa ovu državu.
„Moldavija nije uspela da se dogovori sa Rusijom o normalnim cenama na energente i gas. Kao rezultat toga, u ovoj državi besni ekonomska kriza. Inflacija je već premašila 30 procenata ili čak 35 procenata. Cene hrane rastu. Situacija je zapravo prilično žalosna. Osim toga, povećala se i migracija stanovništva. I stoga, moldavskoj vladi, koja se pozicionira kao evropska, ne preostaje ništa drugo nego da zaoštrava situaciju“, konstatuje stručnjak.

Pokušaj izvlačenja finansijske pomoći od Zapada

Ovim izjavama, prema rečima stručnjaka, Moldavija pokušava da izvuče kako finansijsku, tako i vojnu pomoć od kolektivnog Zapada.
„Ovo je jedan od pokušaja iznuđivanja novca od kolektivnog Zapada jer se Moldavija navodno nalazi u opasnosti. I na taj način daju signal zapadnim zemljama da im pomognu sa oružjem, grantovima, novcem, humanitarnom pomoći. Međutim, ne isključuje se mogućnost da će u bliskoj budućnosti ova zemlja usvojiti neke svoje sankcione liste. Pojaviće se određena komisija koja će odlučivati ko treba da bude na ovoj sankcionoj listi, a ko ne. Oni će zabraniti poslovanje, zaplenjivati ličnu imovinu, blokirati bankovske račune...“, upozorava sagovornik.
Na pitanje da li će Zapad početi da isporučuje Moldaviji ekonomsku i vojnu pomoć ako ova zemlja to zatraži, Tuljancev objašnjava da moldavska država može da dobije isključivo kredite koje će otplaćivati naredne generacije.
„Na ovaj način Moldavija će se naći u nekoj vrsti ekonomskog ropstva. Istorija je već pokazala da Zapad tako ne funkcioniše. Zapad nije dobrotvorna fondacija samo da daje novac. Da, krediti se mogu davati pod određenim procentom, ali će morati da se vraćaju. Moldavska vlada nema planove za budućnost. Oni žive od danas do sutra. Ne razumeju kuda vode Moldaviju... Oni to nazivaju evropskim integracijama, iako ni sami ne mogu da shvate šta su evropske integracije“, naglašava stručnjak.

Narod nezadovoljan

Na pitanje kakva je trenutna situacija u Moldaviji, direktor socijaldemokratskog instituta Moldavije Bogdan Cirđa kaže da je narod krajnje nezadovoljan.
„Narod je nezadovoljan siromaštvom, nestabilnošću i diktatorskim režimom. Stanovništvo je ogorčeno jer je u Moldaviji zabranjeno emitovanje šest opozicionih televizija na ruskom jeziku. I zbog toga, svaki dan u ovoj zemlji održavaju se protesti“, naglašava stručnjak.
Inače, iz izjave šefa moldavske obaveštajne službe proizilazi da Rusija planira ulazak njene vojske na teritoriju nepriznatog Pridnjestrovlja. Pres služba informativno-bezbednosne službe je kasnije u saopštenju objavljenom na sajtu objasnila da je Mustjace govorio o analizi nekoliko mogućih scenarija, od kojih jedan podrazumeva kopneni napad preko teritorije Ukrajine. U resoru naglašavaju da je „zadatak Ruske Federacije da stvori kopneni koridor u Pridnjestrovlju i danas aktuelan“.
Šef rumunskog ministarstva spoljnih poslova Bogdan Adresku kasnije je izjavio da ne vidi pretnju od mogućeg napada Rusije na Moldaviju. Podsetimo, Mustjace je i ranije optuživao Rusiju da početkom sledeće godine priprema „napad“ na moldavsku republiku.
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
SVET
Paranoja Saveta bezbednosti Moldavije: Rusija sprema invaziju na republiku u proleće
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
RUSIJA
Moldavske vlasti ukinule licencu ruskim TV kanalima; Moskva: Politička cenzura
Predsednica Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
SVET
Maja Sandu: Rusija destabilizuje situaciju u Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala