- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pravi svoju „Vikipediju“ – portal „Znanje“

CC0 / pixabay.com / Vikipedija, biblioteka
Vikipedija, biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Rusija planira da u prvom kvartalu 2023. godine pusti u rad portal „Znanje“, odnosno rusku „Vikipediju“, izjavio je ministar za digitalni razvoj i komunikacije Rusije Maksut Šadajev u Državnoj dumi.
„Vikipedija“ kod nas predstavlja resurs koji narušava zahteve Ruske državne agencije za nadzor komunikacija 'Roskomnadzor'. Naš glavni zadatak je da napravimo naš domaći portal. Trenutno radimo na stvaranju portala ‘Znanje’ na kome se već nalazi više od 100 hiljada članaka. Plan je da se pusti u rad početkom godine“, rekao je on.
Prema navodima Ministarstva, materijali koji se nalaze na portalu su prošli veliki broj verifikacija.
Trenutno se portal nalazi u test fazi.
Senator Saveta Federacije Rusije je u maju predložio da se napravi ruski analog „Vikipediji“. Kako je tada navela šefica Komiteta Saveta Federacije za nauku, obrazovanje i kulturu Lilija Gumerova, cilj je da se pusti u rad alternativna platforma.
Ruski sud je u aprilu kaznio organizaciju „Vikimedija faundejšn“ jer nije uklonila iz „Vikipedije“ pet članaka o akcijama ruske vojske tokom specijalne operacije u Ukrajini. Među materijalima su događaji koji su se desili u Marijupolju, Buči i Kijevu.
U julu je „Roskomnadzor“ naložio svim sistemima za pretraživanje da informišu korisnike kada „Vikipedija“ prekrši zakon i ovaj portal nikada nije uklonio neke materijale koji su u Rusiji zabranjeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala