- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Arheolozi u Kini iskopali 16 žitnica starih 6.000 godina /foto/

CC0 / Pixabay / Arheološka iskopavanja — ilustracija
Arheološka iskopavanja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Kineski arheolozi su u provinciji Henan otkrili skup od 16 drevnih žitnica koje pripadaju kasnom periodu Jangšao kulture, neolitske kulture koja datira od pre 5.000-7.000 godina.
Temelji 16 žitnica pronađeni su na arheološkom nalazištu Huangšan u gradu Nanjang i datiraju iz kasnog perioda Jangšao kulture, prema podacima Instituta za kulturno nasleđe i arheologiju provincije Henan, prenosi Arheonjuz.
Otkriće pruža dokaze o uspešnoj trgovini tokom tog perioda, i predstavlja važan materijal za analizu društvenih uslova i civilizacijske evolucije tokom Jangšao kulture. Temelji prostorija su okrugli ili ovalni, spoljašnjeg prečnika od 2,3 metra do tri metra i unutrašnjeg prečnika dva metra.
Zgrade su bile sastavljene od temelja, zidova i slojeva otpornih na vlagu. Oko ruševina stambenih objekata pronađene su žitnice, kao i radionice za žad i kamen, koje datiraju iz istog perioda, rekao je Ma Juncai, istraživač Instituta Henan.

„Seme krmnog bilja se retko otkriva u ruševinama, što ukazuje na to da lokacija možda nije bila poljoprivredna proizvodna lokacija i da su izvori hrane za lokalno stanovništvo dolazili odnekud ili putem trgovine“, primetio je Ma.

Površina iskopavanja na arheološkom nalazištu Huangšan dostigla je ukupno 2.700 kvadratnih metara.
Naska linije u Peruu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
ŽIVOT
Naučnici otkrili još 168 misterioznih geoglifa u pustinji Naska /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala