- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Naučnici otkrili još 168 misterioznih geoglifa u pustinji Naska /foto/

© PixabayNaska linije u Peruu
Naska linije u Peruu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Grupu od preko 160 geoglifa otkrili su istraživači sa japanskog Univerziteta Jamagata i njihove kolege iz Perua u poznatoj oblasti Naska linija koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine a koje su i danas misterija. Na novootkrivenim crtežima prikazani su ljudi, kamila, ptica, mačke i zmije kao i jednostavne linije i oblici.
Otkako su postali poznati kasnih ‘20-ih, čuvene linije i crteži koji predstavljaju ljudske oblike, životinje i geometrijske oblike i pokrivaju suve i sušne pustinje Naske i Palpe fascinirali su arheologe, antropologe, istraživače i sve one koji su zainteresovani za drevne američke kulture.
Istraživači i obožavaoci su iznosili različite hipoteze kako bi dali smisao ovim misterioznim crtežima. Nagađalo se da bi to mogla biti neka vrsta puta, projekti za navodnjavanje, slike kojima divljenja bogovima, a postoje teorije koje sugerišu da bi to mogle biti piste za vanzemaljske letelice.
Sada je tim japanskih naučnika sa Univerziteta Jamagata otkrio 168 novih velikih geoglifa, nacrtanih na padinama i pustinjskim brdima, veoma blizu linija Naske. Tim, predvođen Masatom Sakaijem, šefom Odeljenja za kulturnu antropologiju i andsku arheologiju, napravio je ovo neverovatno otkriće uz pomoć lokalnih arheologa i snimaka iz vazduha koje su obezbedili dronovi.
„Ukupno smo pronašli 168 figura: oko 50 ljudskih, kao i ptica, mačaka, zmija i mnogo linearnih i trapeznih figura“, rekao je Sakai, koji je takođe istakao otkriće keramičkih komada.
Od početka istraživačkog projekta (koji je počeo 2004. i nastavljen na terenu 2010. godine) i koji ima za cilj da zaštiti ove naslage i razume svrhu za koju su stvorene sve ove linije, japanski naučnici su locirali 358 figura.

Veštačka inteligencija

„Da bismo zaštitili linije, moramo da znamo njihovu tačnu lokaciju kako ne bi postale kuće i da lokalci ne bi koristili ovo područje za poljoprivredu“, kaže Sakai.
Istraživač smatra da su linije korišćene isključivo za obeležavanje puteva i staza. On je istakao da je za njegov projekat korišćena veštačka inteligencija da pokušava da pronađe obrazac koji pomaže istraživačima da shvate šta treba da se saopšte ovi oblici, nešto što bi tradicionalnim istraživačkim metodama trajalo dugo.
Ove figure možemo pronaći na putevima i stazama, tako da želimo da razumemo kombinacije da bismo znali šta žele da izraze“, objašnjava Sakai za Nacionalnu geografiju.
Linije Naske trenutno čine skup od stotina geometrijskih figura, životinja ili biljaka, od kojih su neke toliko reprezentativne da su postale simbol ovog područja, kao što su pauk, majmun i kolibri, kao i kondor, pelikan , galeb, puž, kit, zmija i lama. Isto tako, ovaj lokalitet, koji se nalazi na južnoj obali Perua, jedan je od najposećenijih gde turisti iz celog sveta preleću iznad njih.
Turisti posmatraju Naska linije u Peruu. Ovi geoglifi mogu da se vide samo sa vrhova okolnih planina ili iz aviona - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2020
Misteriozni crtež u pustinji otkriven posle dva milenijuma /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala