Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi na barikadama na severu Kosova i Metohije obeležavaju krsnu slavu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSrbi na barikadi u Zubinom Potoku
Srbi na barikadi u Zubinom Potoku - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Srbi na severu Kosova i Metohije deseti dan su na barikadama u znak protesta zbog hapšenja sunarodnika i prisustva takozvane kosovske policije na severu pokrajine. Noć je protekla mirno, a domaćini koji su na barikadama u Rudaru danas će kod krsta obeležiti krsnu slavu, Svetog Nikolu.
Kako poručuju, ne odustaju od zahteva da se na slobodu puste Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, kao i da se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa Kosova i Metohije.
Kako navodi RTS, prisutne su pojačane patrole Kfora na severu KiM, a barikade i administrativne prelaze povremeno nadleću helikopteri.
Prisustvo kosovske policije prisutno je naročito u mešovitim sredinama i na prelazu između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.
Osnovci na severu Kosova i Metohije od danas se vraćaju u školske klupe, dok će srednjoškolci nastaviti nastavu onlajn.
Objavljeno je i da je, zbog slave, odložen za danas najavljeni humanitarni koncert u organizaciji studenata.

„Srpski narod na KiM je čuvar naše pravoslavne baštine“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je svim srpskim porodicama, posebno na KiM, koje slave Svetog Nikolu, taj veliki pravoslavni praznik.
„Srpski narod na Kosovu i Metohiji je čuvar naše pravoslavne baštine i običaja, i danas, kada u izazovnim trenucima ovaj veliki praznik obeležava na putevima, na barikadama, pod šatorima, potvrđuje da je dosledno na stazi miroljubive hrišćanske vrline“, istakao je Petković.
Petković je naveo da je ceo srpski narod danas sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, ujedinjen u želji da se očuvaju zajednički srpski hrišćanski i pravoslavni temelji.
Srpski narod je opstao kao kolektiv zato što je svoju kulturu i običaje čuvao i onda kada to nije bilo lako, kazao je Petković, dodajući da i Srbi na Kosovu i Metohiji pokazuju snagu i rešenost dostojnu naših predaka, braneći ne samo svoja prava i slobodu, već i identitet i vrednosnu vertikalu vaskolikog srpstva.
„Srbi na Kosovu i Metohiji, progonjeni kao ranohrišćani, svima su nam danas veroučitelji, jer svedoče šta znači biti hrišćanin na delu. U nadi da će im biti dozvoljeno da slavu obeleže bez provokacija i incidenata, i moleći se da nam Sveti Nikola bude na pomoći, svim svečarima na Kosovu i Metohiji želim srećan i blagosloven praznik“, naveo je Petković.
Američki vojnici na Kosovu u okolini Orahovca - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
SRBIJA
Ruka ruku mije: Naoružavanje Prištine faktički pomoć Kforu
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
SRBIJA
Kfor pojačao prisustvo na Jarinju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala