- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pravno nasilje u Podgorici: Dva mjeseca od izbora stari gradonačelnik ne priznaje poraz

CC0 / Pixabay / Podgorica
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Podgorica danas slavi svoj dan, a dva mjeseca nakon lokalnih izbora DPS još ne predaje vlast pobjednicima - predstavnicima Pokreta Evropa SAD, koaliciji oko DF-a i Demokratama.
Sjednica Skupština Glavnog grada Podgorica zakazana je za 30. decembar, a član predsjedništva Pokreta Evrope sad Vasilije Čarapić kaže za Sputnjik da će kao sljedbenici Marka Miljanova, koji znaju šta je čojstvo, perom izbaciti sa vlasti gradonačelnika Ivana Vukovića iz DPS-a sa vlasti u Podgorici.
Ivan Vuković, kome je protivustavno prdužen mandat od maja do oktobra i čija je koalicije prdvođena DPS-om izgubila izbore u Podgorici, pokušava pravnim egzibicijama da što duže ostane na vlasti, jer čeka da navodno Ustavni sud razmnotri nekoliko prigovora na izborni proces. On je i zakazao sjednicu Skupštine Podgorice u starom sazivu 30. avgusta na kojoj će se raspravljati o usvajanju budžeta za narednu godinu.

Kao da izbora nije ni bilo

Čarapić kaže da se gradska vlast predvođena DPS-om ponaša kao da lokalnih izbora 23. oktobra nije ni bilo.
“Sramnno je to što radi Ivan Vuković i DPS u Podgorici, ali ćemo ih skinuti sa vlasti. Koristim ovu priliku da čestitam Nikoljdan Kučima i svima koji slave”, poručuje Čarapić.
Član Opštinske izborne komisje Radisav Jokić iz DF-a, kaže za Sputnjik da je ovo što se događa u Podgorici pravno nasilje, gdje DPS ne priznaje da je izgubio izbore. Podsjeća da su članovi Izborne komisije, njih sedmorica, na jednoj od sjednica odlučili da se rezultati izbora proglase i objave u Sližbenom listu, ali to sprečava predsjednik OIK-a iz DPS-a Veselin Vukčević.

Čista situacija

“Ovdje imamo čistu situaciju i nema potrebe da se Ustavni sud miješa, jer su prigovori njemu podneseni potpuno nebitni, ne tiču se izbornog procesa. Ovdje je riječ o kršenju zakona i samovolji ljudi iz DPS-a koji ne priznaju da je narodna volja bila ubjedljivo protiv njihove politike. Ivan Vuković se lažno predstavlja da je još gradonačelnik, protiv toga svjedoči i odluka Upravnog suda. Očekujemo da se vlada više uključi, ako treba napraviti i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj saomupravi, ili uvesti prinudnu upravu u Podgoricu. Dakle, ovdje je riječ o opštem interesu da se narodna volja poretoči u vlast”, kaže Jokić za Sputnjik.
Podsjetimo, rezultati izbora u Podgorici održanih 23. oktobra još nijesu proglašeni.
Pobjednici izbora još traže način kako da proglase rezultate izbora i preuzmu vlast. Sa druge strane, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević iz DPS-a poručuje da nema tranzicije vlasti dok Ustavni sud ne riješi žalbe na izborne nepravilnosti.
Prvo je novoformirana većina DPS sa tradicionalnim partnerima i URA glasala da se odlože redovni lokalni izbori u 13 crnogorskih opština od maja do oktobra, i produžen je mandat gradonačelniku Ivanu Vukovića, a Ustavni sud je ocijenio da je to bilo protiustavno.
Prostorije Izborne komisija u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
REGION
U prostorije Izborne komisije u Podgorici uselio se bračni par /video/
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
REGION
Milatović: Nova opstrukcija DPS-a mirne predaje vlasti u Podgorici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala