- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Pokušaji da se ograniče cene gasa su neprihvatljivi

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su pokušaji da se uspostavi gornja granica za cene gasa neprihvatljivi i da će Moskva preduzeti odgovarajuće odluke u vezi s tim, kao i s ukazom o ograničenju cena nafte.
„Ovde su isti principi. To je narušavanje tržišnog procesa obrazovanja cena, zadiranje u njega. Bilo kakvo pozivanje na gornju granicu je neprihvatljivo. POtrebno je vreme da bi se pažljivo izmerilo za i protiv. Malo je usporen proces u vezi s naftom“, rekao je Peskov novinarima.
Prema njegovim rečima, Moskva će na odluku Evropske unije o ograničenju cena gasa reagovati, isto kao i na ograničenje cena nafte.
Peskov je ocenio da odsustvo saglasnosti u vezi sa cenom ruskog gasa teško može govoriti o raskolu u EU, te da je više reč o tehničkim neslaganjima u stavovima.
Zemlje Evropske unije postigle su politički dogovor o limitu cena gasa u okvirima mehanizma korekecije tržišta. Austrija i Holandija su bile suzdržane, dok je Mađarska glasala protiv ograničenja cena gasa u Evropskoj uniji.
Odredba Evropske unije o stvaranju privremenog mehanizma korekcije tržišta gasa s ograničenjem cene biće konačno odobrena na osnovu pisane procedure, navedeno je u saopštenju Saveta Evropske unije.
Cena gasa će biti ograničena na 180 evra po megavatčasu, odnosno 1.85 evra za hiljadu kubnih metara, što je više od sadašnjeg nivoa cena. Dogovor je bio, prema navodima Predsedništva Češke pri EU, postignut gotovo jednoglasno.
Ograničenje cena gasa u Evropskoj uniji uvodi se od 15. februara.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
RUSIJA
EU usvojila politički dogovor o ograničenju cena gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala