Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Briga ga za Briselski sporazum: Kurti „krčka“ ZSO po svom receptu

© Foto : Sputnjiku ustupila kancelarija za KiMGračanica bilbord
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Sagovornici Sputnjika smatraju da Kurti može samo da mašta o nekakvoj moduliranoj ZSO podsećajući da je sporazum iz Brisela kao međunarodni sporazum jači od kosovskih zakon i Ustava.
Sudeći prema izjavama kosovskih političara Aljbin Kurti je spreman da prihvati Zajednicu srpskih opština ali ne u obliku koji je potpisan u Briselskom sporazumu.
Naime, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će Kurti potpisati konačni sporazum sa Srbijom u kome će
prihvati i Zajednicu srpskih opština, ali tako što će ona biti pod drugim imenom - Organizaciju opština srpske manjine na Kosovu u okviru Ustava i zakona Kosova.

Postoji samo ZSO po Briselskom sporazumu

Sagovornici Sputnjika Zoran Anđelković bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije i Zoran Milivojević diplomata u penziji, smatraju da Kurti može samo da mašta o nekakvoj moduliranoj ZSO podsećajući da je sporazum iz Brisela kao međunarodni sporazum, jači od kosovskih zakon i Ustava.
„Ono što je relevantno je to da ZSO može biti formirana samo po Briselskom sporazumu i to onako kako je dogovoreno 2013. godine i 2015. godine. To što Kurti planira i kako namerava da potiše nas ne zanima jer je uloga ZSO tačno opisana kako treba da funkcioniše u političkom sistemu, po kojim zakonima i sa kojim ovlašćenjima,“ objašnjava Milivojević.
Milivojević ne smatra da je ovde u pitanju neka manipulacija od strane Prištine već prosto želje Kurtija koje nikoga ne obavezuju.
„Tu nema prostor za manipulaciju već on pokušava da namene neku svoju priču ali ima lepo naznačeno kako ZSO izgleda i samo tako se može i primeniti jer je Briselski sporazum kao međunarodni stariji po pravu od bilo kog kosovskog zakona i Ustava,“ i stiče sagovornik Sputnjika.

Kurti ima pravo da mašta ali…

Anđelković ističe da nije važno kako će se zvati ZSO na kraju već da je bitno da ima funkciju koja je dogovorena sporazumom iz Brisela.
„Važno je da sve ono što piše u Briselskom sporazumu bude u ovlašćenjima ZSO. Dakle, nije poenta naslov već suština i sadržaj onoga što ZSO treba da ima. Ne može polovično da se ZSO sprovodi već u celini kako je i predviđeno,“ napominje Anđelković.
Anđelković kaže da Priština svaki dan nešto novo izmišlja i predlaže, ali dodaje da to nas ne zanima jer postoji međunarodni sporazum čiji je garant Evropska unija i koji mora da bude sproveden u delo.
Najveći problem Prištine sa ZSO je to što u Briselskom sporazumu piše da bi ona imala izvršnu vlast sa svojim rukovodstvom koje bi delovalo i u pravu Prišine ali i u skladu sa Beogradom.
Haradinaj je inače istakao i da sadržaj sporazuma u kome eje upakovana Kurtijeva ZSO praktično uključuje međusobno priznanje, ali bez uspostavljanja „bilateralnih odnosa dve države jer za to u ovom trenutku nema volje“.
Zastava Nema predaje na skupu podrške Rusiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
SRBIJA
Nebojša Čović predlaže 16 koraka Srbije tokom nove velike krize na Kosovu i Metohiji
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
SRBIJA
Kurtijeva odmazda prema Srbima tek kreće – svi su meta
Aljbin Kurti dolazi na Bled strateški forum u Sloveniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kurti doliva ulje na vatru: Ako Beograd želi ZSO, neka prvo prizna Kosovo
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala