Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijeva odmazda prema Srbima tek kreće – svi su meta

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Slađan Trajković je deset godina radio u tzv. kosovskoj policiji u stanici Sever, zato nema logike da ga baš sad uhapse, ni manje ni više nego za ratni zločin. Ovde se radi o čistoj odmazdi prema Srbima koja je, bojim se, tek počela, kaže za Sputnjik Slobodan Dimitrijević, bivši predsednik CIK-a sa Kosova i Metohije.
Trajković je doskora bio pripadnik kosovske policije Sever, a jedan je od onih Srba koji su u znak protesta zbog Kurtijeve represije nad Srbima na severu, uz ostale srpske policajce i funkcionere, podneli ostavku na svoju poziciju. Uhapšen je dok je išao u prodavnicu pod optužbom za ratne zločine.
Kako prenosi Kosovo online posle Trajkovića još jedan Srbin, nekadašnji policajac, uhapšen je danas u Severnoj Mitrovici. Prema prvim informacijama, reč je o Zoranu Mihajloviću, a za sada nije poznato šta se Mihajloviću stavlja na teret.

Klasična odmazda prema Srbima

Slobodan Dimitrijević, doskorašnji predsednik CIK-a koji je podneo ostavku kad i Trajković i iz istih razloga, smatra da je ovo samo jedan u nizu pokušaja zastrašivanja srpske zajednice od strane prištinskog režima.
„Ako je Trajković radio u kosovskoj policiji skoro deset godina, dakle od 2013. godine i to sa kosovskim policajcima, jer stanica Sever je bila mešovita, imala je i Albance policajce, i ako mu za sve to vreme nisu našli ništa, a sad ga terete i hapse za ratni zločin, to ne može biti ništa drugo nego neka vrsta odmazde,“ uveren je Dimitrijević.

Svako može biti "krivac"

Dimitrijević ističe da je Trajković sa porodicom živeo na Kosovu i Metohiji i da je u svakom momentu bio dostupan pravosudnim organima Prištine, ako je imao neke zločine iza sebe, kako sad tvrde.

„On je radio za kosovske bezbednosne službe, a sad ovo… Šta onda mi možemo da očekujemo - da svako od nas sutra može da bude potencijalan „krivac“ kome će neko nešto da prikači“, upozorava naš sagovornik.

Dimitrijević je uveren da ovo nije poslednji ovakav slučaj kad su Srbi u pitanju.
„Po meni, može da se očekuje sve i svašta, isto kao što se desilo i sa Pantićem kome su do sada tri puta menjali optužnicu i ništa mu nisu našli, a i dalje ga drže u pritvoru. Sve je ovo novi vid zastrašivanja a sva ova dešavanja, da budem iskren, nisu jasna –zašto i čemu“, pita se Dimitrijević.

Nastavak lova na Srbe

Porodica Trajković živi u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice i ima troje dece. Supruga Slađana Trajkovića je izjavila da je saznala da je uhapšen i okrivljen za ratne zločine od policije u Južnom delu Mitrovice, kao i da je prebačen u Prištinu. Ona je napomenula da su u južnoj Mitrovici bili veoma grubi prema njoj, da su je čak i izbacili napolje i da nisu odmah hteli da joj daju informacije gde joj se suprug nalazi i zašto je uhapšen.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je novo hapšenje i to bivšeg srpskog policajca Slađana Trajkovića na KiM pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju.
Podsećanja radi, pre nedelju dana tzv. kosovska policija je na prelazu Jarinje uhapsila i nekadašnjeg pripadnika tzv, kosovske policije Dejana Pantića, zbog optužbe za navodno terorističko delovanje, nakon čega su Srbi sa severa Kosova podigli barikade i blokirali putne pravce na nekoliko mesta.
Srbi na barikadi u Zubinom Potoku - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
SRBIJA
Sedmi dan na barikadama: Srbi uznemireni zbog novog hapšenja /foto/
Izborna sednica GI Srpska lista Goran Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
SRBIJA
Srpska lista: Hapšenje Trajkovića deo Kurtijevog plana da nastavi s progonom
Prostorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici posle pokušaja upada kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Naoružani automatima, nogom otvarali vrata: Svedočenja o upadu prištinske policije na severu Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala