- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Dres nije bio dovoljan – Mesijev ogrtač ima posebno značenje

© AP Photo / Manu FernandezCeremonija dodele pehara na Svetskom prvenstvu
Ceremonija dodele pehara na Svetskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Ne samo da je Mundijal u Kataru bio presedan zbog datuma i mesta održavanja već je i sam kraj takmičenja bio drugačiji od ostalih jer je kapiten pobednika podigao trofej sa „dodatnom garderobom“.
Lionel Mesi, kapiten reprezentacije Argentine, nije mogao da proslavi najveću pobedu u karijeri na standardan način već je od organizatora dobio i dodatni deo garderobe – takozvani bišt.
Prozirni crni ogrtač našao se na Mesijevim leđima kako bi se odala počast domaćinima čiji je to deo tradicionalne nošnje, ali rezervisan za elitu stanovništva.
Bišt su, prema predanju, nosili ljudi iz Levanta i naročito stanovnici Svete zemlje, još u Hristovo vreme.
Takav ogrtač je u kasnijem dobu dobio prestižni status, nosi se na venčanjima i festivalima, a pravo na to imaju plemenski lideri, vladari i verske vođe, prikazujući njihovu poziciju i društvu i lično bogatstvo, kao pandan zapadnom smoking crnom odelu.
Naziv za ogrtač potiče iz reči koja je označavala visok status u društvu i lični dignitet, a prvi put je pomenut još u knjigama grčkog istoričara Herodota.
Bišt se pravi od kamilje dlake i ovčje vune, a postoje verzije za letnje i zimske mesece.
Leo Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Katar 2022
Perina slavljenička rabona: Bog i Boginja, upravo venčani!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala