- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rusko samohodno artiljerijsko oruđe 2S3 Akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage granatirale regionalnu bolnicu u Donjecku, eksplozije u Nikolajevskoj oblasti

Pratite nas
U toku je 298. dan ruske specijalne vojne peracije u Ukrajini. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je zonu specijalne vojne operacije. „Njujork tajms“ piše da su američki zvaničnici pokušali da spreče Kijev da izvede napad na načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:38 18.12.2022
Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti. Dejstvuje PVO, pišu ukrajinski mediji.
21:49 18.12.2022
Tokom granatiranja bolnice u Donjecku umro je jedan pacijent.
18:37 18.12.2022
Ukrajinske snage granatiraju centar Donjecka, na meti najveća regionalna bolnica. Ispaljeno pet granata, kalibra 155 milimetara. saopštili su vlasti DNR.
Pogođene su tri zgrade bolnice. Ima povređenih.
U toku je evakuacija iz bolnice.
16:44 18.12.2022
Pripadnici Vazdušno-desantnih snaga iz Pskova potisnuli su ukrajinsku vojsku više od dva kilometra na Svatovskom sektoru fronta u Donbasu, rekao je Sputnjiku vojnik sa pozivnim znakom „Parker 13“. On je pojasnio da je ovaj rezultat postignut za nedelju dana.
Prema rečima vojnika, dok su stigli do naznačene linije, vojnici su uništili pet neprijateljskih oklopnih vozila. Istovremeno, gubici u redovima ukrajinskih snaga kretali su se oko 50 ljudi, a zauzeta su i četiri uporišta.
15:14 18.12.2022
Ukrajinske snage su ponovo gađale centar Donjecka iz višecevnih sistema, saopštili su vlasti Donjecke Narodne Republike.
Ispaljeno je osam granata.
15:13 18.12.2022
U Belgorodskoj oblasti Rusije jedan muškarac je poginuo tokom granatiranja iz Ukrajine, dok je osam povređeno, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
13:24 18.12.2022
Ruski vojnici pored višecevnog bacača raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR
13:07 18.12.2022
Kancelarija Zelenskog negoduje zbog odluke FIFA
Kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog negodovala je zbog odluke Svetske fudbalske federacije (FIFA) da odbije emitovanje njegovog video-obraćanja pred početak finalne utakmice Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, prenosi Si-En-En.
Prema saopštenju kancelarije Zelenskog, odluka da se zabrani emitovanje video-obraćanja Zelenskog pokazuje da je FIFA „izgubila dragoceni osećaj za fudbal“.
Kijev je, takođe, naveo da će video-obraćanje emitovati samostalno, ukoliko njegov zahtev bude odbijen.
Finale svetskog šampionata, u kojem igraju reprezentacije Argentine i Francuske, biće održano danas od 16.00 časova po srednjoevropskom vremenu u katarskoj prestonici Dohi.
Ukrajinske vlasti informisane su o tome da FIFA video-obraćanje Zelenskog smatra politički angažovanim. Predsednik FIFA Đani Infantino je na konferenciji za novinare izjavio da fudbalski teren nije mesto za političke akcije i proteste.
11:58 18.12.2022
Velika Britanija poslala je u Ukrajinu partiju visoko preciznih raketa „Brimstoun 2“, saopštilo je britanskog Ministarstvo odbrane na društvenim mrežama.
„U okviru svog paketa pomoći Velika Britanija je predala Oružanim snagama Ukrajine visoko precizne rakete ‘Brimstoun 2’. Ova pomoć je odigrala ključnu ulogu u obuzdavanju napredovanja Rusije“, navelo je Ministarstvo.
Rakete „Brimstoun 2“ imaju lasersko navođenje, a njihov domet je dva puta veći od raketa prethodne serije.
11:30 18.12.2022
Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
11:11 18.12.2022
Berbok: Nema prekida vatre u Ukrajini pod uslovima Moskve
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je protiv prekida vatre u Ukrajini i Donbasu pod ruskim uslovima.
U intervjuu za nemački „Bild am zontag“ Berbokova se izjasnila protiv primirja pod uslovima Moskve – prema njenim rečima, takva opcija ne bi okončala „užas za narod Ukrajine, već upravo suprotno“.
Ona je takođe istakla da nema nade za skori prekid vatre. Za tako nešto je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu potrebno „samo da svojim vojnicima izda naređenje da se povuku“, istakla je nemačka ministarka.
„Ali, nažalost, postoje razni signali, ali ne i ovaj“, objasnila je Berbokova.
11:09 18.12.2022
Zelenski pozitivno gleda na pregovore s Bajdenom o isporukama „Patriota“ Kijevu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da njegovi pregovori s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o isporukama protivraketnih kompleksa „Patriot“ Kijevu teku u pozitivnom pravcu.
U intervjuu za francuske televizijske kanale TF1 i LCI na pitanje novinara šta mu je Bajden rekao u vezi sa sistemima „Patriot“, Zelenski je rekao da stalno s njim o tome razgovara: „Pozitivno gledam na to pitanje. Veoma pozitivno“.
On je dodao da pregovarački proces teče, da se on lično bavi tim pitanjem, a da nivo njegovih odnosa s Bajdenom omogućava da se očekuje pozitivna odluka.
Prema rečima Zelenskog, sada se ukrajinska strana dogovorila s Francuskom o isporukama sistema „Kortal“.
„Borimo se za te sisteme, koji zavise od odluke Italije i Francuske. To su SAMP-T i drugi protivraketni uređaji“, dodao je Zelenski.
10:16 18.12.2022
Ukrajinska vojska ispalila je za 10 minuta 40 projektila iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
08:53 18.12.2022
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Američka administracija se u svojoj politici zaglavila u eri Hladnog rata
08:38 18.12.2022
Papa: Sukob u Ukrajini je "svetski rat"
Papa Franja smatra da je sukob u Ukrajini „svetski rat“ i da se neće uskoro završiti.
„Sada mi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski po treći put šalje jednog od svojih religioznih savetnika. Ja sam na vezi, primam, pomažem. Ne vidim kraj sukoba u kratkoročnoj perspektivi, jer je ovo svetski rat“, rekao je papa u intervjuu za španski list A-Be-Se.
Prema njegovim rečima, „već nekoliko ruku je uvučeno u rat“, u kojem ima „mnogo različitih interesa“.
08:28 18.12.2022
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu obišao vojnike u zoni specijalne operacije
08:27 18.12.2022
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da sistem grejanja u ukrajinskoj prestonici potpuno obnovljen u nedelju.
Prethodnog dana Kličko je saopštio da je u Kijevu ponovo uspostavljeno vodosnabdevanje, a da struju ima oko dve trećine žitelja prestonice.
08:21 18.12.2022
Stadion „Donbas arena“ u centru Donjecka oštećen je tokom ukrajinskog granatiranja grada, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.
Fudbalski stadion „Donbas arena“ izgrađen je 2009. godine i može da primi više od 52.000 gledalaca.
08:19 18.12.2022
Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata izgubila do 50 ljudi, dva tenka i tri oklopna transportera, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike.
07:53 18.12.2022
Glavni uslov za stvaranje bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane trebalo bi da bude povlačenje ukrajinskih trupa na rastojanje sa kojeg neće moći da vrše napade na elektranu, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Zapadne zemlje i režim Zelenskog nastavljaju da spekulišu na temu stvaranja bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane. Iako je svima jasno da opasnost po nuklearnu elektranu dolazi isključivo od boraca Zelenskog, koji su više puta gađali ovaj objekat. Stoga postoji samo jedna varijanta za stvaranje bezbednosne zone u kojoj Kijev povlači svoje trupe i teško naoružanje na rastojanje sa kojeg neće moći da izvršavaju napade na nuklearnu elektranu“, objasnio je Rogov.
Istovremeno, prema njegovim rečima, zaštita i obezbeđivanje stanice biće u nadležnosti Rusije. Ranije je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više puta izjavljivala da je potrebno stvoriti bezbednosnu zonu oko Zaporoške nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala