- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruske snage preuzele kontrolu na Jakovljevkom u DNR

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici pored višecevnog bacača raketa "Grad" u zoni specijalne vojne operacije
Ruski vojnici pored višecevnog bacača raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Jakovljevka u DNR, nastavlja se njegovo čišćenje od ostataka ukrajinske vojske, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Takođe u Donjeckom pravcu, ukrajinske snage su kontranapadom bezuspešno pokušavale da povrate izgubljene položaje. Artiljerijskim udarima i dejstvima ruskih jurišnih grupa kontranapadi su odbijeni. Neprijatelj je pretrpeo gubitke i vraćen je na prvobitne položaje. Ubijeno je više od 40 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena oklopna vozila i tri automobila.
U kupjanskom pravcu je u napadu na selo Kislovka u Harkovskoj oblasti ubijeno do 25 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan oklopni transporter i dva automobila.
Portparol je dodao da su u krasno-limanskom pravcu u LNR u napadu ruske artiljerije uništene neprijateljske rezerve. Osim toga, preventivnim udaom na jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine presečeni su pokušaji protivnika da izvrši izviđanje u pravcu naselja Golikovo i Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici. Gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu su u protekla 24 časa iznosili 60 poginulih i ranjenih vojnika, jedan tenk i dva kamioneta.
U južnodonjeckom pravcu uništeno je ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Ševčenko i Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti. U rejonu naselja Vremevka u DNR uništena je neprijateljska remontno-evakuaciona grupa. U oblastima naselja Novomihajlovka, Vladimirovka u DNR i Novosjolovka u Zaporoškoj oblasti uništene su tri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine. U ovom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno oklopno vozilo, tenk tegljač i dva kamioneta.
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija pogodile su komandno mesto 113. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Krasni Liman u DNR, a uništeno je i 109 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 144 okruga.
U rejonu naselja Konstantinovka u DNR otkriven je položaj i uništen kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-36.
PVO sistemi oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Donjeckoj Narodnoj Republici, a presreli su i devet raketa ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema „Himars“ u Hersonskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 344 aviona, 184 helikoptera, 2.676 bespilotnih letelica, 398 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.149 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 931 borbeno vozilo za višecevne bacače raketa, 3.691 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 7.650 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala