- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski naučnici izmislili kompleks za testiranje satelita na zemlji

CC BY-SA 4.0 / José Furtado / Umetnička vizija ruskog satelita "Kanopus B" u Zemljinoj orbiti
Umetnička vizija ruskog satelita Kanopus B u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Naučnici Tomskog državnog univerziteta su izmislili aparat za eksperimentalni rad i istraživanje kompleksa za transformaciju energije sistema za napajanje automatskih kosmičkih aparata nove generacije.
Kompleks ima unikatne aparate, koji omogućavaju sprovođenje ne samo ispitivanja u automatskom i poluautomatskom režimu, već i ispitivanja najnovijeg modula za transformaciju energije, rekli su u projektnom ofisu „Prioritet 2030“ Tomskog državnog univerziteta.
Eksperti su naveli da je ispitivanje različitih sistema kosmičkih aparata veoma skupo i da je za potrebno da se mnogo na tome radi. Trenutno se deo eksperimenata vrši na modelima uz primenu različitih matematičkih uređaja i imitatora.
Međutim, razvoj svakog satelita se odvija u skladu s njegovom namenom i predstavlja poseban istraživački rad. Pojedinačni moduli različitih aparata se značajno razlikuju, posebno u sistemima za napajanje i kompleksima za transformaciju energije. Ovo će sve omogućiti da se ubrza proces formiranja kosmičkog aparata.
Novi modul će omogućiti da se proizvodi niz objedinjenih sistema za snabdevanje energijom svemirske letelice različitih kapaciteta. To će ne samo značajno pojeftiniti aparat, već će i smanjiti njegove gabarite.

„Prilikom razvoja modula za transpormaciju energije, uspeli smo da obezbedimo značajno povećanje specifičnih energetskih karakteristika“, rekao je direktor Naučno-istraživačkog instituta kosmičkih tehnologija Tomskog državnog univerziteta Artur Oto.

Primenjene su specijalne instalacije koje imitiraju primarne izvore električne energije kosmičkih aparata, najsavremenije sisteme za modeliranje i projektovanje. To je omogućilo fleksibilnost i univerzalnost kompleksa.
Naučnik je naveo da su proizvođači satelita i opreme za satelitske sisteme visoko ocenili prve rezultate rada novih aparata.
Istraživački radovi se sprovode u okviru strateškog projekta „Nauka o kosmosu i inženjering“ programa za razvoj fakulteta do 2030. godine. Realizacija je deo državnog programa Ministarstva za nauku i fakultetsko obrazovanje „Prioritet 2030“.
Vladimir Džanibekov i Viktor Savinih - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
RUSIJA
Kako su sovjetski kosmonauti 1985. godine spasili Zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala