- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blumberg: Evropa već izgubila hiljadu milijardi dolara jer se odrekla ruskog gasa

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaCev gasovoda
Cev gasovoda  - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Odricanje od ruskog gasa, zbog situacije u Ukrajini, koštalo je Evropu oko hiljadu milijardi dolara, piše agencija „Blumberg“.
Prema podacima agencije, do ove cifre se došlo zbog povećanja cene električne energije za evropske kompanije i potrošače. Prognozira se da je ovo samo početak najveće energetske krize poslednjih decenija. Nakon zime će se skladišta gasa isprazniti, a biće ih teško napuniti s obzirom da su isporuke ruskog gasa minimalne.
„Blumberg“ procenjuje da će se napeta situacija sa isporukama tečnog prirodnog gasa u Evropi nastaviti najmanje do 2026. godine, kada će Katar i SAD povećati isporuke ugljevodonika.

„Evropska unija je već ušla u trku za zalihama prirodnog gasa“, rekao je analitičar Skandinavske enskilda banke Bjarne Šildrop i dodao, da će povoljni uslovi za prodavce gasa potrajati najmanje 12 meseci.

Analitičari „Blumberga“ smatraju, da u slučaju da cena prirodnog gasa u Evropi ponovo poraste do 210 evra za megavat-čas, onda će Evropa umesto recesije doživeti nagli ekonomski pad.
Ministri energetike zemalja Evropske unije na sastanku u Briselu nisu mogli da usaglase ograničenje cene gasa i odlučili su da to pitanje ponovo razmotre 19. decembra.
Iranski tanker nafte „Fortjun“  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
SVET
Mediji: Od granične cene za rusku naftu štetu će trpeti Evropljani, a ne Moskva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala