- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Od granične cene za rusku naftu štetu će trpeti Evropljani, a ne Moskva

© AP Photo / Juan Carlos HernandezIranski tanker nafte „Fortjun“
Iranski tanker nafte „Fortjun“  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
Maksimalna cena ruske nafte koju je odredio Zapad neće dovesti do toga da se smanje prihodi Moskve, a takva odluka će naneti udarac Evropljanima, ocenjuje se u članku časopisa „Forin polisi“.
Kako se navodi, premda se granična cena nafte od 60 dolara po barelu koju su utvrdile zemlje EU, SAD, G8 i Australija, predstavlja na Zapadu kao diplomatska pobeda to suštinski neće smanjiti profit Rusije.
Poslednjih godina ruska sirovina se prodavalo prosečno po ceni od oko 60 dolara, a popusti na tip nafte „Urals“ od početka operacije u Ukrajini su se prepolovili, ukazuje se u tekstu. Istovremeno, vrednost barela nafte „Brent“ je već posle tri dana od uvođenja granične cene za rusku naftu pala na 76 dolara.
„Forin polisi“ piše da su na Zapadu strahovali da će uvođenje granične cene uticati na skok cena energenata na svetkom tržištu bez obzira na želju da se nanese šteta Rusiji.
Već u januaru EU će razmotriti ograničenje cene: Poljska insistira da granična cena bude 30 dolara za barel, dok su Grčka, Kipar i Malta, koje ostvaruju prihode od transporta nafte, protiv toga.
U članku se predviđa da će biti sve više pritužbi evropskih država na neefikasnost i štetnost sankcija po njih same.
Podsetimo, Službeni glasnik Evropske unije objavio je odluku o uvođenju gornje granice cene ruske nafte - 60 dolara po barelu od 5. decembra.
„Zabranjeno je, direktno ili indirektno, pružati tehničku pomoć, posredničke usluge ili finansiranje ili finansijsku pomoć, vezanu za trgovinu, posredovanje ili transport, uključujući pretovar sa broda na brod, trećim zemljama sirove nafte ili naftnih proizvoda koji potiču iz Rusije ili su izvezeni sa Rusije“, navodi se u dokumentu.
Naftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
RUSIJA
Cene nafte rastu dok embargo na rusku naftu stupa na snagu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala