- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje Evropske unije se polako razoružavaju pumpajući oružjem ukrajinsku vojsku

© AP Photo / Ukrainian Defense Ministry Press Service Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima "Džavelin"
Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
Zbog intenzivnog pumpanja Kijeva oružjem evropska skladišta su opustošena, a zalihe su na izmaku. Bez obzira na to, Evropska unija se ne smiruje — nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružjem iz arsenala aktivnih vojski. Uzalud se nadajući da će iscrpeti Rusiju, Evropljani nanose štetu sopstvenoj bezbednosti i ekonomiji.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da zbog sukoba u Ukrajini članicama Unije ponestaje oružja. On je naglasio da Kijev vojnu pomoć više ne dobija iz rezervi, već iz arsenala aktivnih trupa evropskih zemalja. Jednostavno rečeno, kako navode ruski eksperti, naoružavajući Oružane snage Ukrajine, zemlje EU se polako razoružavaju.

Evropske zalihe na izmaku

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, nije isključeno da Zapadu ponestaje zaliha starog i jeftinog oružja kojim pumpa Kijev tokom borbenih dejstava na teritoriji Ukrajine.
„Zahvaljujući svojim vojnim budžetima za sve ove godine Zapad je uspeo da stvori veliki arsenal naoružanja. Među njima se nalaze borbeni avioni, helikopteri. Većina ovog oružja je skupa i dobrog kvaliteta. Zbog toga je njima verovatno žao da ga isporučuju Ukrajini, pa su dosad ovu zemlju snabdevali starim oružjem koje ne može da promeni strateški odnos snaga. I skladišta ovakvog oružja su opustošena“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Evropske zalihe oružja zaista ponestaju, kaže i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Evropljani su, objašnjava Leonkov, u početku planirali da isporučuju Ukrajincima samo sovjetsku opremu i municiju koja je preostala u nekim zemljama bivšeg istočnog bloka.
„Međutim, te zalihe su se brzo iscrpele pa su morali da posegnu za oružjem po NATO standardima. Sada problem nije samo u tome što su evropske zalihe naoružanja na izmaku, već i u tome što lokalni vojno-industrijski kompleks ne može da ih popuni. Rezultat je da, ako se 90-ih i 2000-ih evropska vojna industrija takmičila sa američkom, sada značajno gubi tlo pod nogama“, konstatuje stručnjak za RIA Novosti.

Zapad će nastaviti da podržava Ukrajinu na svoju štetu

Ipak, bez obzira na sve, prema mišljenju Blohina, Zapad će nastaviti da podržava Ukrajinu.
„Sve dok imaju nadu da je moguća pobeda nad Rusijom u Ukrajini, oni će snabdevati Kijev oružjem. Njihov cilj je da oslabe Rusiju za šta ne žale para. Ukupna finansijska pomoć ukrajinskoj državi od strane Zapada od početka specijalne operacije dostiže možda i 92 milijarde evra. Međutim, oni gaje toliku mržnju prema Rusiji da su spremni i da rade sebi na štetu, da se ako treba i smrzavaju, samo da bi napakostili Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“, objašnjava naš sagovornik.
Aleksej Anpigolov, predsednik fondacije „Osnovanije“, slaže se da Zapad snabdevajući Ukrajinu oružjem nanosi štetu pre svega sebi a ne odustaje od toga jer je ubeđen da može da pobedi Rusiju.
„Ova podrška Ukrajini skupo ih košta, uzimajući u obzir inflaciju u Evropskoj uniji. Što se tiče SAD, Pentagon probija budžetske okvire i ne osvrće se na parlamentarnu kontrolu troškova a sve to kako bi obezbedio za Ukrajinu oružje koje joj je potrebno“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Inače, Kijev ni sledeće godine neće ostati bez podrške Evropske unije. Borelj je u ponedeljak uveče najavio da će za Ukrajinu biti izdvojeno dve milijarde evra za 2023. godinu.
Osim novčane pomoći, od početka godine SAD, kao i druge zapadne zemlje povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Pored borbenih vozila, kijevski režim dobija velike količine protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“ i „Starstrik“, rakete „Džavelin“ i „NLAV“, lake protivtenkovske topove i haubice, dronove-kamikaze, malokalibarsko oružje, šlemove i pancire.
Američki sistem Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski stručnjak: Kijevu ni „Patriot“ neće pomoći
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
RUSIJA
Rusija ne mora da menja nuklearnu doktrinu da bi odgovorila agresoru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala