- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Samo za odabrane: Član Beogradskog sindikata otkriva ekskluzivu večerašnjeg koncerta

© Foto : In_Frame_MediaBeogradski sindikat
Beogradski sindikat - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
Pratite nas
Uoči večerašnjeg koncerta koji će Beogradski sindikat održati u klubu „Hangar“, jedan od članova benda Ognjen Janković u razgovoru za Sputnjik otkriva da se radi o vrlo specifičnom nastupu i da prvi put neće izvesti nijedan hit već pesme koje su bile nepravedno zapostavljene.
Posle deset godina duge koncertne pauze grupa Beogradski sindikat se vratila na velika vrata prvo spektakularnim nastupom koji je letos upriličen na Tašmajdanu, a sada i kamernom varijantom koncerta koji će biti održan večeras.

Koncert za odabrane

Jedan od frontmena Sindikata, Ognjen Janković kaže da je problem sa njihovim koncertima u tome što imaju previše pesama i da se uvek izdvoji deset najudarnijih hitova.
„Predstavićemo pesme za koje nije bilo vremena na koncertima da se izvedu. Recimo pesma 'Glavom kroz zid' koju obožavamo nikada nije došla na red. Oduvek nam je bila želja da napravimo koncert za odabranu publiku. Ispostavilo se da su planule karte. Morali smo da smanjujemo binu i povećavamo kapacitet mesta“, ističe Ognjen.
© Aleksandar MilačićOgnjen Janković
Ognjen Janković - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Ognjen Janković
Naš sagovornik poručuje da su se za predstojeći nastup pripremali dva meseca i da su uzbuđeni što će ponovo izaći pred beogradsku publiku:
„Radujemo se. Ovo je bio proces koji je izgledao kao priprema pozorišne predstave. Vraćaš se nekim pesmama od pre 10, 15, 20 godina koje nisi izvodio, ponovo učiš tekstove. Više se i duže pripremamo za ovaj koncert nego što smo za Taš. Zahvalni smo bogu što imamo priliku da ponovo nastupamo, što smo se opet izborili za to svoje vreme jer nama je druženje najvažnije. Da nema toga sve bi u životu bilo mnogo teže“.

Novi album i doprinos kolektivnoj svesti

Ova godina je za grupu Beogradski sindikat bila vrlo plodonosna. Osim koncerta na Tašmajdanu, objavili su pesmu „Ljubav u inat“ koja je stekla ogromnu popularnost zbog trenutne političke situacije u svetu.
„U toj pesmi smo pozvali na mir. Svedoci smo sukoba dva pravoslavna naroda. Ta pesma je baš kod naše publike naišla na super reakciju. Možda su ljudi navikli od nas da uvek budemo kritičari, a zapravo je tu ona maksima – kritikuj prvo sebe. Probaj da promeniš svoj stav i da ga dovedeš na pozitivno da bi onda mogao zapravo nekome da pomogneš. Pogotovu kada su toliko teški i komplikovani konflikti u pitanju. Uvek navijamo za pomirenje i za ljubav“, precizira Janković.
Naš sagovornik otkriva da je posle mnogo vremena u pripremi i novi album:
„Želimo opet jedan old skul pristup. To ne radi puno bendova. Hoćemo da probamo da napravimo album. U poslednjih šest - sedam godina smo samo izbacivali singlove. To na duži vremenski period deluje malo haotično. Sada nam je namera da saberemo misli, da napravimo dosta pesama, proberemo ih i sastavimo album. Nadam se da ćemo da uspemo“.
Janković ističe da je njihov angažman posle duže pauze proistekao iz straha da će Sindikat otići u zaborav.
„U jednom trenutku smo shvatili da moramo da probijemo taj čep i počnemo ponovo da nastupamo, i prilagodimo privatno vreme Sindikatu. Tako da je ovo neki naš povratak, vraćamo se sami sebi i baš prija. Opet imamo vremena da malo i razmislimo i vidimo šta ćemo i na koji način u budućnosti možemo da doprinesemo i muzici i nekoj kolektivnoj svesti. Svesni smo da je Sindikat više od muzike. Znamo vrlo dobro da imamo moć da utičemo i pomognemo ljudima kad im je teško“, zaključuje Ognjen.
Grupa Beogradski sindikat na probi pred koncert - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
KULTURA
Beogradski sindikat novom pesmom „Ljubav u inat“ poručio: NATO inkvizitor neće moći da nas zabrani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala