- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradski sindikat novom pesmom „Ljubav u inat“ poručio: NATO inkvizitor neće moći da nas zabrani

© Sputnik / Dejan SimićGrupa Beogradski sindikat na probi pred koncert
Grupa Beogradski sindikat na probi pred koncert - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
„Najbolje oružje je biti svestan bezumlja koje nas okružuje i pustiti glas protiv njega pa makar vam zbog toga stavili etiketu teoretičara zavere, fanatika... Sve te etikete treba da nosimo kao ordenje. Citiraću Dragoša Kalajića – kad vidim ko me sve naziva fašistom, ja to shvatim kao kompliment”, kaže Boško Ćirković – Škabo iz „Beogradskog sindikata“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovaj član čuvenog rep sastava za Sputnjik otkriva koje se sve poruke kriju iza njihove najnovije pesme „Ljubav u inat“ nastale u cilju podrške pravoslavnoj braći „od Kijeva do Pitera, od Sofije do Moskve“.
„Namerno smo pesmu nazvali ’Ljubav u inat’ jer je ljubav jedina kontra ovom ludilu. Ljubav je pank, jedina prava pobuna. Ljubav je pobuna zato što je kreacija, zato je ’za’, i ona nam nalaže da svakog čoveka pored sebe gledamo kao sebi ravnog, nevezano od nacionalnosti, vere“, navodi reper.
Pesma je kako Škabo kaže, nastala spontano, u roku od dva dana, ali njena je tema nešto o čemu su članovi „Sindikata“ dugo razmišljali.
„Oružani sukobi velikih i tragičnih razmera, nažalost, deo su našeg života već godinama. Obični ljudi koji nisu deoničari industrije za proizvodnju oružja, bilo ono vidljivo ili nevidljivo, rade svesno ili nesvesno u korist svoje štete. Okruženi smo bezumljem i to smo hteli da izrazimo kroz ovu pesmu. Ne znam hoćemo li promeniti svet, ali moram da priznam da je proces stvaranja ove pesme dosta oslobađajući“, priznaje Ćirković.

Kultura otkazivanja, laži, duplih standarda

Kultura otkazivanja, lažna demokratija, dupli standardi samo su neke od tema o kojima govori pesma „Ljubav u inat“ i koja podseća da u ratu koji se trenutno vodi „ne brine Zapad ko je tu gladan, niti koliko će nejač da strada, nego da zaradi mašina ratna“.
„Kad kažem Zapad ne mislim na geografsku već na vrednosnu odrednicu, na svet koji funkcioniše po principu brojeva, kapitala, sile koja zaboravlja šta se juče dešavalo. Sve je to rat, korona, Ukrajina, bilo da je neprijatelj vidljiv ili nevidljiv, uvek se nešto pali, uvek nešto troši“, objašnjava Škabo.
© Sputnik / Dejan SimićBoško Ćirković Škabo
Boško Ćirković Škabo - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Boško Ćirković Škabo

Sve je to ista partija šaha

Komentarišući spot za pesmu „Ljubav u inat“, Škabo kaže da su namerno izmontirali, između ostalog, i kadrove „Labudovog jezera“ u izvođenju engleske baletske trupe i dodaje da je poništavanje i cenzurisanje ruskih medija i kulture besmislesno.
„Možda ruska kultura može da se ukine na Marsu, ali svetska kultura ne može sebe nazvati svetskom bez jednog dela mozaika. To što rade sa ruskom kulturom na Zapadu, nasleđe je nacizma i to nije pečat jednog naroda već bezumnika koji te zabrane promovišu kao legitimne“.
Prema njegovom mišljenju, cenzura ruskih medija savršeno se uklapa u kulturu laži i duplih standarda protiv kojih se članovi „Sindikata“ bore.
„Pogađa me što Russa Today već godinama nosi etiketu da sarađuje s ruskom vlašću, a još me više pogađa što takvu etiketu nemaju ni Glas Amerike ni Dojče vele“.
Feđa Dimović , član grupe Beogradski sindikat - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
DRUŠTVO
Feđa Dimović: Podrška Sputnjiku koji je podržao Beogradski sindikat kad nam je bilo najteže
Otuda ova pesma predstavlja rep molitvu za mir, apel za prestanak ostrašćenih zauzimanja strana - koje dodatno pojačavaju neprijateljstvo među ljudima.
„Ljubav, u inat novom Vavilonu“, podsećaju u pesmi članovi „Sindikata“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala