- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amerika nesposobna za ravnopravan dijalog, dokaz i samit SAD-Afrika

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Antiruskim i antikineskim izjavama tokom samita SAD-Afrika, Sjedinjene Države pokazuju da nisu sposobne za ravnopravan dijalog i poštenu konkurenciju, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Vašington je još jednom pokazao da je nesposoban za ravnopravan dijalog i poštenu konkurenciju, a uveravanja u slobodu izbora afričkih država govore o dvostrukim standardima“, navela je Zaharova.
Kao primer za sve to, navela je ona, može da posluži dokument „O suprotstavljanju zlonamernoj delatnosti Rusije u Africi“ koji predviđa kolektivnu kaznu za bilo kakvu saradnju s Rusijom.
„Takvo ograničavanje osnovnih političkih i ekonomskih sloboda govori o nelojalnoj konkurenciji i grubom nametanju zapadne agende drugim državama“, istakla je Zaharova.
Rusija je, istakla je ona, solidarna sa afričkim prijateljima koji bez obzira na neviđeni pritisak sa Zapada, uključujući pretnje prekidom finansijske pomoći, zauzimaju nezavisan stav, pre svega po pitanju Ukrajine.

„Rusija predlaže poštenu, uzajamno korisnu i ravnopravnu saradnju bez kazni i jednostranih sankcija i mešanja u unutrašnja pitanja“, zaključila je ona.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden pokušao je da povrati izgubljeni uticaj SAD u Africi okupljanjem 49 lidera „crnog kontinenta“ u Vašingtonu i održavanjem drugog po redu samita SAD – Afrika, što je izazvano sve većom zabrinutošću Bele kuće zbog ekspanzije Kine i prisustva Rusije u tom regionu.
Odnosi SAD i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
RUSIJA
Američka borba za afričke resurse i obuzdavanje Kine – osuđena na neuspeh
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala