- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američka borba za afričke resurse i obuzdavanje Kine – osuđena na neuspeh

CC0 / / Odnosi SAD i Kine
Odnosi SAD i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države prave front protiv Rusije i Kine na afričkom kontinentu. Glavna stategija Vašingtona ostaje borba za resurse i obuzdavanje Kine, a takođe i stvaranje antiruske koalicije, s obzirom da postoje ozbiljne razlike između američkih i afričkih lidera oko ukrajinskog sukoba. Ipak, američki napori su unapred osuđeni na propast.
Konfrontacija na afričkom kontinentu između velikih političkih sila praktično nije ni prestala u poslednjih 20 godina, samo se intenzitet menjao. U izvesnoj meri, unutrašnja politička kriza u SAD, za vreme predsednikovanja Donalda Trampa, dovela je do slabljenja američkog uticaja u Africi, a to su donekle iskoristili naši kineski partneri. Rusija se takođe aktivno vraća u Afriku, iako postoje i mišljenja da odatle nikada nije ni odlazila... Zbog globalne ekonomske krize svako ko može, a to uključuje i EU, SAD i Kinu, potrudiće se da se maksimalno približi rukovodstvu nezavisnih afričkih država i stvori optimalne odnose, kako bi saradnja bila minimum produktivna, a maksimum - obostrano korisna“, kaže ruski ekspert Aleksandar Zdanjevič.
Američki predsednik Džozef Bajden pokušao je da povrati izgubljeni uticaj SAD u Africi okupljanjem 49 lidera „crnog kontinenta“ u Vašingtonu i održavanjem drugog po redu samita SAD – Afrika, što je izazvano sve većom zabrinutošću Bele kuće zbog ekspanzije Kine i prisustva Rusije u tom regionu.
Bajden je rekao da su „SAD u potpunosti zainteresovane za budućnost Afrike“, očigledno shvatajući da će Afrika neizbežno postati nova arena konfrontacije supersila. Obećao je da će uložiti 55 milijardi dolara u kontinent u naredne tri godine.
Domaćin samita za skoro dve godine predsednikovanja nikada nije posetio Afriku, ali je na „crni kontinent“ slao državnog sekretara Entonija Blinkena. Međutim, Bajdenova administracija ističe važnost rada sa afričkim državama, kako na ekonomskom i diplomatskom, tako i na bezbednosnom frontu.
Američki predsednik je rekao i da će SAD podržati prijem Afrike u Grupu 20 velikih ekonomija, kao stalnu članicu, a takođe podržava i ideju o mestu Afrike u Savetu bezbednosni UN.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMnoge afričke zemlje neguju bliske odnose sa Rusijom još od Hladnog rata, ne zaboravljajući njenu ulogu u oslobođenju kontinenta od kolonijalizma, dobijanju političke i ekonomske nezavisnosti
Učesnici ekonomskog foruma Rusija-Afrika u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Mnoge afričke zemlje neguju bliske odnose sa Rusijom još od Hladnog rata, ne zaboravljajući njenu ulogu u oslobođenju kontinenta od kolonijalizma, dobijanju političke i ekonomske nezavisnosti

Afrikanci se protive „kažnjavanju Rusije“

Samit je održan u kontekstu usvajanja nove američke strategije „Afrika“, predstavljene prošlog leta, koja predviđa sveobuhvatnu reviziju američke politike u podsaharskoj Africi kako bi se SAD suprotstavile kineskom i ruskom prisustvu.
Vaštington je upozorio afričke države na „destabilizirajuću ulogu Rusije i Kine u Africi“ – Kine zbog rastućeg ekonomskog uticaja, a Rusije zbog „slanja jeftinog oružja i plaćenika“.
Kineska trgovina sa afričkim zemljama oko četiri puta veća od one koje SAD ima sa njima – prošle godine skočila je na 254 milijarde dolara, što je za 35 odsto više nego 2019., dok je trgovina između SAD i afričkih država 2021. dostigla cifru od 44,9 milijardi dolara.
S druge strane, mnoge afričke zemlje neguju bliske odnose sa Rusijom još od Hladnog rata, ne zaboravljajući njenu ulogu u oslobođenju kontinenta od kolonijalizma, dobijanju političke i ekonomske nezavisnosti. Poslednjih godina Vladimir Putin je povratio deo uticaja koji je Moskva izgubila 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza. Štaviše, širi svoje političke, ekonomske i vojne odnose sa brojnim afričkim zemljama i povećava svoje investicije. Trgovina između Rusije i afričkih zemalja skoro se utrostručila od 2010. godine, dostigavši 14,8 milijardi dolara. Obe zemlje održavaju samite sa afričkim liderima.
Iako Vašington tvrdi da neće primoravati vlasti afričkih zemalja da podrže politiku SAD prema Rusiji, malo ko u to veruje. Sudeći po navodima zapadnih medija, afrički lideri i Bela kuća se ne slažu oko rešenja sukoba u Ukrajini, a prema izvoru iz američke administraciji, neslaganje je oko toga koju taktiku koristiti za postizanje mira. Afričke zemlje se zalažu za diplomatsko rešenje tog sukoba i protive sesankcijama i ideji „kažnjavanja Rusije“.
„Afrički lideri nezavisnih država su odavno navikli da koriste prilično ozbiljno diferenciran koncept spoljne politike tj. oni slušaju i čuju, ali sami donose odluke o konkretnim pitanjima, bez instrukcija spolja. Na sve načine ističu to svoje pravo kao pravo na određenu nezavisnost. Zbog toga će se pritisci SAD, politički i ekonomski, povećavati...“, ocenjuje Zdanjevič.
Pritisak na afričke lidere je ozbiljan, ali kategorična promena pozicije „sa plusa na minus“ je malo verovatna, pošto su „Afrikanci za 60 godina nezavisnosti ojačali mišiće“, podvukao je ekspert.

Amerika izgubila utakmicu na afričkom kontinentu

Afrika je ekonomski perspektivan kontinent, bogat resursima, ističe ekspert. Iako su velike sile vekovima vršile eksploataciju resursa, afrički minerali, rude i energenti i dalje predstavljaju značajan deo svetskih rezervi. Kontinent je bogat dijamanatima, zlatom, kobaltom, uranijumom...
Osim toga, Afrika je važna za SAD zbog svog položaja i morskih putevi koji su važni za međunarodnu trgovinu i za vojne operacije SAD-a širom sveta.
Zdanjevič ocenjuje da je za Vašington prisustvo u Africi važno zbog mogućeg političkog uticaja, vojno-tehniče saradnje, energetike i pre svega resursa.
„To su pravci koji su gotovo stalno prisutni u spoljnopolitičkom konceptu, bar u njegovom otvorenom delu“, kaže ekspert.
Ipak, on smatra da obuzdavanje Kine, pa i Rusije na afričkom kontinentu nije prioritet za SAD. Prioritet su resursi koje mogu da izvuku iz Afrike.
Osim toga, naglašava Zdanjevič, SAD su zakasnile sa obuzdavanjem Pekinga u Africi, jer je u proteklih 20 godina finansijsko i ekonomsko prisustvo Kine značajno poraslo na celom kontinentu. Stoga više nije moguće „obuzdati taj pobednički pohod“.
„Kinu sa ogromnim direktnim investicijama je nemoguće obuzdati. Nemoguće je zaustaviti tu mašineriju, jer su uspostavljene vrlo uigrane pragmatične metode poslovanja, državne kontrole, postoje diplomatski napori itd. To je mehanizam koji pomaže jačanju položaja Kine na afričkom kontinentu. I to je jednostavno nemoguće sada zaustaviti bilo kakvim naporima. Trošiti novac, vreme i snagu na to, mislim, da nije vredno toga“, zaključio je ekspert.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
RUSIJA
Zaharova: Amerika je zaboravila da Afrika više nije kolonija, a njeni građani robovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala