- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milo Đukanović: Ispoštovaću Ustav i potpisati izmjene Zakona o predsjedniku

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će ispoštovati Ustav i potpisati izmjene Zakona o predsjedniku.
Đukanović je u intervjuu agenciji MINA rekao da je realno očekivati da će problemi u Crnoj Gori morati da se rješavaju uz pomoć medijatora i da je najlogičnije da će to biti neko iz Evropske unije (EU).
Na pitanje da li će potpisati izmjene Zakona o predsjedniku, on je odgovorio da ne vjeruje da tu ima puno razloga za nedoumice.
„Kao i uvijek do sada, ispuniću sve što su obaveze predsjednika države propisane Ustavom“, naveo je Đukanović.
On je, govoreći o načinu za rješavanje krize, rekao da nije pristalica uvođenja medijatora u domaće političke probleme i da je uoči parlamentarnih izbora 2016. godine bilo ideja da Crna Gora dobije medijatora.
Tada se, kako je dodao, snažno založio da sami rješavaju domaće političke probleme.
„Mislim da dubina problema koje živimo u ovoj fazi političkog života u Crnoj Gori, sa ovako bahatim nepoštovanjem preporuka relevantnih međunarodnih institucija, neizbježno uslovljava njihovo rješavanje uz pomoć partnera“, rekao je Đukanović.
On je naveo da je najlogičnije da će to biti neko iz EU.
Đukanović je kazao da će, ukoliko ponovo dobije predlog da za mandatara imenuje lidera Demosa Miodraga Lekića, i tu biti veoma odgovoran prema Ustavu.
„Kao što znate, moje obrazloženje zbog čega nijesam prihvatio zakašnjeli predlog, da Lekić bude mandatar za sastav vlade, je i dalje aktuelno“, istakao je Đukanović.
On je rekao da Ustav propisuje rok od 30 dana u kojem je predsjednik u obavezi da obavi konsultacije sa parlamentarnim partijama i da je, na bazi nedvosmisleno utvrđenog saznanja da postoji spremnost parlamentarne većine da podrži predloženog kandidata, obaveza predsjednika da tog kandidata proglasi mandatarom i da mu vrijeme od 90 dana za sastav vlade.
Kako je kazao, pošto nije bilo tako, onda je iskoristio drugu ustavnu mogućnost i predložio skraćenje mandata Skupštini, da bi nakon toga raspisao prijevremene parlamentarne izbore.
Đukanović je podsjetio da je ta inicijativa bila upućena parlamentu i da je parlamentarna većina odbila.
„Tako da, u međuvremenu, još živimo taj institucionalni vakum gdje imamo parlamentarnu većinu koja je propustila priliku da izabere Vladu, ali je to očigledno mnogo ne pogađa jer jedino vodi računa da što je moguće duže produži svoj mandat“, rekao je Đukanović.
On smatra da bi formiranje još jedne Vlade bio novi neuspješan pokušaj parlamentarne većine formirane nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
REGION
U ponoć istekao rok: Niko ne zna da li je Milo Đukanović potpisao zakon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala