- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U ponoć istekao rok: Niko ne zna da li je Milo Đukanović potpisao zakon

Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
U ponoć je istekao rok koji je parlamentarna većina dala predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da potpiše Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku koji je prije par dana izglasan u Skupštini Crne Gore. Javnost nije upoznata da li je Đukanović potpisao ovaj zakonski akt ili ne.
Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović kazala je Sputnjiku da je parlament izglasao Odluku da ukoliko predsjednik odbije da potpiše Zakon, Skupština je ovlastila predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da ona formalno preda Zakon Službenom listu Crne Gore na objavljivanje. Nakon objavljivanja, smatra se da je Zakon stupio na snagu i Đukanović će morati i da postupi po njemu. Ona je dodala da će zakon sjutra biti objavljen u Službenom listu.
U ponedjeljak je parlamentarna većina ponovo izglasala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku kao politički odgovor na činjenicu da Demokratska partija socijalista nije pružila potrebnu podršku niti jednom sudiji Ustavnog suda i tako je ova institucija i dalje u potpunosti blokirana. Zakonom o predsjedniku se sa druge strane Milo Đukanović vraća u Ustavne okvire te mu se pruža mogućnost da obnovi konsultacije sa predstavnicima svih parlamentarnih partija, što prethodnog puta nije učinio. Nakon konsultacija, Đukanović je dužan da predloži mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore koji ima potrebnu parlamentarnu podršku za formiranje svog kabineta.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuOdluka Skupštine Crne Gore
Odluka Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Odluka Skupštine Crne Gore
Demokratski front je juče obavijestio javnost da predsjedniku države Milu Đukanoviću večeras u ponoć ističe rok da potpiše. Izmjene i dopune zakona o Predsjedniku Crne Gore, te stoga očekuju da on tu svoju ustavnu dužnost ispuni, kao što je to činio i u ranijim slučajevima potpisivanja zakona koji su jednom bili vraćeni.
„Za razliku od neustavnih zakona o odlaganju lokalnih izbora i nasilnom odvajanju Zete koje je Milo Đukanović potpisao drugi put, naše Izmjene i dopune zakona o Predsjedniku Crne Gore su u potpunosti usklađene sa Ustavom“, saopšteno je iz Demokratskog fronta.
Zato u DF-u smatraju da se potpisivanjem ovog zakona stvaraju pretpostavke za izlazak iz političke krize koju je Đukanović izazvao ne dajući mandat pobjednicima izbora iz 2020. godine.
„Nakon što potpiše zakon, Milo Đukanović u funkciji predsjednika države, treba odmah da otpočne razgovore sa predstavnicima parlamentarne većine i predloži za mandatara osobu koja ima podršku najmanje 41 poslanika“, zaključuju iz DF-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala