- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Astronomi otkrili „vodene svetove“ izvan Sunčevog sistema

© Foto : NASASvemirski teleskop „Habl“
Svemirski teleskop „Habl“ - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Pratite nas
Tim astronoma sa Univerzitetu u Montrealu pronašao je dokaze da su dve egzoplanete koje kruže oko zvezde crvenog patuljaka zapravo „vodeni svetovi“.
Astronomi su do otkrića egzoplaneta nazvanih Kepler-138c i Kepler-138d došli koristeći Nasine svemirske teleskope „Habl“ i „Špicer“. Tehnički gledano, obe egzoplanete u prošlosti je pronašao teleskop „Kepler“ (otuda i njihova imena), ali naučnici tek sada smatraju da imaju potvrdu o njihovom sastavu.
Kako navode, ovi svetovi se nalaze u planetarnom sistemu udaljenom od Zemlje 218 svetlosnih godina u sazvežđu Lira.
Studija je objavljena u časopisu „Nejčer astronomi“, a stručnjaci su otkrili da se planete (koje su oko jedan i po puta veće od Zemlje) uglavnom sastoje od vode. Kao i Zemlja, imaju unutrašnjost sastavljenu od metala i stena.
Ali Kepler-138d takođe ima debeo sloj vode pod visokim pritiskom u različitim oblicima: superkritična, potencijalno tečna voda duboko unutar planete, i veliki omotač vodene pare iznad nje. Ovi slojevi vode predstavljaju više od 50 odsto njene zapremine, odnosno dubinu od oko 2.000 km. Poređenja radi, Zemlja ima zanemarljiv udeo tečne vode sa prosečnom dubinom okeana manjom od 4 kilometara.
Upoređujući veličine i mase planeta sa modelima, zaključili su da značajan deo njihove zapremine mora biti napravljen od materijala lakših od stena, ali težih od vodonika. Ove karakteristike najčešće ima voda.
Naučnici su uveravali da je ovo prvi put da smo posmatrali planete koje se bezbedno mogu identifikovati kao vodeni svetovi, iako nemaju okeane kao Zemlja. Temperatura u atmosferama Kepler-138c i Kepler-138d je verovatno iznad tačke ključanja vode.
Radiação eletromagnética no Sol - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
MULTIMEDIJA
Solarne baklje opet izazvale smetnje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala