- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Solarne baklje opet izazvale smetnje /video/

© Foto : NASARadiação eletromagnética no Sol
Radiação eletromagnética no Sol - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Nekoliko solarnih baklji, od kojih je jedna najjača dosad zabeležana, izazvalo je probleme sa radio-komunikacijom u Atlantskom okeanu, a smetnje su prijavljene u južnom Indijskom okeanu i Južnoj Africi.
Decembra 14. zabeleženo je nekoliko solarnih baklji M klase, izazvanih sunčevom pegom, identifikovanom kao AR3165, na jugozapadu Sunca. Prema portalu „Spejs veder“, baklja M6, koja se smatra najjačom ikada otkrivenom, izazvala je nestanak kratkotalasne radio-komunikacije u Atlantskom okeanu.
Portal „Ert skaj“ javio je da je bilo i radio-blokada u južnom Indijskom okeanu i u Južnoj Africi.
Meteorološki zavod Ujedinjenog Kraljevstva je uverio da je u poslednja 24 sata Sunce emitovalo ukupno osam erupcija klase M.
NASA-ina opservatorija solarne dinamike, koja stalno posmatra Sunce, snimila je erupciju prikazanu na kanalu 131 Angstrom, koji je obojen plavo.
Informaciju je potvrdio solarni fizičar Kit Strong, koji je, na osnovu svojih zapažanja, upozorio da postoji opasnost od solarne erupcije klase Iks, fenomena koji zbog velike magnitude može da izazove radio-zamračenje širom planete, kao i kao što su dugotrajne radijacione oluje. Međutim, EarthSki je naveo da postoji samo jedan odsto verovatnoće da će doći do erupcija ove klase.
Polarna svetlost zabeležena sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nešto se čudno na nebu dešava: Pored poravnanja planeta, solarna oluja pogodila Zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala