- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kanada vraća sankcije „Severnom toku“

© AP Photo / Bernd ThissenTurbina za gasovod "Severni tok" u kompaniji "Simens" u Nemačkoj
Turbina za gasovod Severni tok u kompaniji Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Kanada je ponovo stavila pod sankcije turbine koje se koriste za gasovode „Severni tok“, saopštila je ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli.

„Vlada Kanade donela je odluku da povuče privremenu dozvolu koja je izdata kako bi se omogućilo da se turbine, koje su remontovane u fabrici 'Simens' u Montrealu, vrate u Nemačku. Kanada je donela ovu odluku i priznaje da su se promenile okolnosti pod kojima je napravljeno izuzeće, te da ono više ne služi prvobitnoj svrsi“, saopštila je ministarka.

Kako je precizirala, odluka je doneta nakon razgovora sa saveznicima, između ostalog iz Nemačke i Ukrajine.

Remont turbina za „Severni tok“

„Severni tok“ od sredine juna radi uz ograničenja, a od kraja jula isporučuje svega 20 odsto od predviđenih 170 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ruska strana naglašava da je smanjenje obima isporuka izazvano isključivo sankcijama koje su dovele do problema u servisiranju i remontu gasnih agregata „Simensa“.
Jedna od turbina, koju je proizvela u Kanadi kompanija „Simens Enerdži“, poslata je u Montreal na popravku. Zbog antiruskih sankcija koje je uvela Otava, proizvođač je prvobitno odbio da vrati popravljenu opremu Nemačkoj, ali je posle brojnih zahteva ipak odlučio da vrati opremu. Nakon toga je turbina ostala u Nemačkoj, pošto „Gasprom“ nije imao kompletna dokumenta koja omogućavaju transport i remont motora za „Severni tok“. Preostali motori su stavljeni van pogona u iščekivanju da stručnjaci „Simensa“ obave servisne radove.
Turbina za gasovod Severni tok u kompaniji Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Apsurdni su pozivi Kanade da se zadrže turbine za „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala