- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Apsurdni su pozivi Kanade da se zadrže turbine za „Severni tok“

© AP Photo / Bernd ThissenTurbina za gasovod "Severni tok" u kompaniji "Simens" u Nemačkoj
Turbina za gasovod Severni tok u kompaniji Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Pozivi „Ukrajinsko-kanadskog kongresa“* vlastima zemlje da proteraju ruske diplomate i zadrže turbine za „Severni tok“ u suprotnosti su sa interesima Kanađana, izjavio je Sputnjiku ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov.
On je podvukao da u tim sloganima nema logike.
„Takvi pozivi su apsurdni. ‘Ukrajinsko-kanadski kongres’, u kome glavnu ulogu imaju potomci nacističkih poslušnika, pokušava da privatizuje kanadsku spoljnu politiku, usmerava je prema iracionalanom toku, što po mom mišljenju nije u skladu sa nacionalnim interesima Kanade i njenog naroda“, pojasnio je diplomata.
Članovi organizacije osećaju mržnju prema svemu što je rusko, ovde ne treba da rade diplomate, već psihijatrijski eksperti, naveo je Stepanov.
Bez obzira na složene okolnosti, ambasada i dva ruska generalna konzulata nastavljaju da rade na temu analize spoljne i unutrašnje politike Kanade, na podršci bilateralnim međuvladinim komunikacionim kanalima i pružaju konzularnu pomoć ruskim građanima i sunarodnicima, zaključio je ambasador Rusije u Otavi.
Predstavnici „kongresa“ su naveli da ruske diplomate ugrožavaju bezbednost Kanade i pozvali su vlasti zemlje da ih proteraju, kao i da zadrže turbine za gasovod „Severni tok“. Kako je krajem avgusta izjavila ministarka inostranih poslova Kanade Melani Žoli u Kanadi se održava pet agregata „Simens“, ali su u kompaniji „Gasprom“ tu informaciju opovrgli.

Remont pod sankcijama

Na kompresorskoj stanici „Portova“, odakle se gas šalje u „Severni tok“, je postavljen gasni motor „Rols-rojs“, koji je sada preuzeo „Simens“. Od decembra 2021. godine je „Simensova“ gasna turbina bila na kapitalnom remontu u fabrici u Montrealu i trebalo je da bude vraćena u maju, ali je zadržana u Kanadi zbog sankcija protiv „Gasproma“.
Kanada je po molbi Nemačke dala dozvolu da se turbina izveze sa teritorije, ali to nije u skladu sa ugovorom „Gasproma“ i „Simensa“. Dozvolu je izdala kompanija „Simens enerdži Kanada limitid“ sa kojom „Gasprom“ nema ugovor. Poslata iz Kanade u Nemačku, a ne u Rusiju. U slučaju da se iz Nemačke pošalje u Rusiju, to se onda može smatrati kao narušavanje kanadskih sankcija. S obzirom da se turbina našla u Evropi, ona je pod sankcijama EU, na osnovu uredbe ES 833/2014 kojom se zabranjuje isporuka Rusiji.
Jedina gasna turbina koja radi SP1 je zaustavljena 31. avgusta zbog redovnog tehničkog remonta. Prilikom inspekcije je otkriveno curenje ulja, a Federalna služba za ekološki i tehnološki nadzor (Rostehnadzor) je zabranila dalju eksploataciju gasovoda pre nego što se ne otklone sve nepravilnosti.
*Organizacija koja je u Rusiji proglašena za „nepoželjnu organizaciju“.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
RUSIJA
Neizvesno kada će "Severni tok" ponovo početi sa radom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala