- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropski parlament proglasio Golodomor u Ukrajini genocidom

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta su tokom plenarne sednice, koja je održana 12-15. decembra u Strazburu, većinom glasova usvojili rezoluciju o proglašenju Golodomora u Ukrajini 1932-1933. godine genocidom, objavljeno je nakon glasanja.
Dokument je podržalo 507 parlamentaraca, protiv je bilo 12, uzdržano 17.
Rezolucija Evropskog parlamenta po spoljnopolitičkim pitanjima nije pravno obavezujuća, ali druge evropske institucije moraju da slušaju mišljenje evropskih poslanika.

„Evropski parlament proglašava Golodomor, glad koja je veštački izazvana 1932-1933. godine, genocidom nad ukrajinskim narodom, koja je usmerena na rušenje socijalnih osnova ukrajinske nacije, njene tradicije, kulture i nacionalne samosvesti“, piše u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Glad 1932. i 1933. godine zahvatila je ne samo Ukrajinu nego sve glavne žitne oblasti Sovjetskog Saveza, među kojima su Severni Kavkaz, Nižnje i Srednje Povoložje, znatan deo Centralno-černozemne oblasti, Kazahstan, Zapadni Sibir, Južni Ural.
Prema raznim procenama, tada je od gladi pomrlo između sedam i osam miliona ljudi raznih nacionalnosti, od čega oko 3,5 miliona u Ukrajini.
Večernee nebo nad Bundestagom, Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
RUSIJA
Nastavlja se demonizacija Rusije: Nemački Bundestag proglasio Golodomor genocidom nad Ukrajincima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala