- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nastavlja se demonizacija Rusije: Nemački Bundestag proglasio Golodomor genocidom nad Ukrajincima

© AP Photo / Michael ProbstVečernee nebo nad Bundestagom, Berlin
Večernee nebo nad Bundestagom, Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Nemački Bundestag je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se Golodomor (masovna glad u SSSR početkom 1930-ih) proglašava genocidom nad Ukrajincima.
Dokument su pripremile frakcije kako vladajućih partija u Nemačkoj (Socijaldemokratska stranka Nemačke, Zeleni i Slobodne demokrate), tako i opozicionog konzervativnog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske.
Rezoluciju su podržali poslanici pomenutih političkih snaga, parlamentarci iz frakcija Levica i Alterantiva za Nemačku bili su uzdržani, dok je bio jedan glas protiv. Sednici Bundestaga je prisustvovao i novi ambasador Ukrajine u Berlinu Aleksej Makejev.
U dokumentu se tvrdi da je „od gladi i represija stradala cela Ukrajina, a ne samo njeni regioni u kojima se proizvodilo žito“.
„Prema tome, iz današnje perspektive se nameće istorijsko-politička klasifikacija tih događaja kao genocid. Nemački Bundestag deli mišljenje o takvoj klasifikaciji“, navodi se u rezoluciji.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da je rezolucija Bundestaga pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.
„Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne kampanja za demonizaciju Rusije koja se širi u Ukrajini i koju sponzoriše Zapad, da se etnički Ukrajinci okrenu protiv Rusa i drugih naroda Rusije i bivšeg SSSR-a“, navodi ruski diplomatski resor.
Pritom je Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza.
„Poslanici nemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, zaboravljajući na to, odlučili su da demonstrativno podrže političko-ideološki mit koji neguju ukrajinske vlasti na predlog ultranacionalističkih, nacističkih i rusofobičnih snaga“, navodi rusko Ministarstvo.
Zvanična predstavnica ruskog diplomatskog resora Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija Bundestaga apsurdna i da iskrivljuje istorijske činjenice. Ona je podsetila da su zapadne zemlje doprinele gladi tridesetih godina prošlog veka, zahtevajući od Sovjetskog Saveza da plaća žitom u trgovinskim operacijama. Pored toga, kako je dodala, tragedija tridesetih godina je pogodila mnoge regione i narode SSSR-a, a ne samo Ukrajinu i Ukrajince.
Glad 1932. i 1933. godine zahvatila je ne samo Ukrajinu nego sve glavne žitne oblasti Sovjetskog Saveza, među kojima su Severni Kavkaz, Nižnje i Srednje Povoložje, znatan deo Centralno-černozemne oblasti, Kazahstan, Zapadni Sibir, Južni Ural.
Prema raznim procenama, tada je od gladi pomrlo između sedam i osam miliona ljudi raznih nacionalnosti, od čega oko 3,5 miliona u Ukrajini.
Zgrada američkog Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2018
SAD: Nad Ukrajincima je izvršen genocid
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala