- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši ministar energetike Bugarske: Četiri puta smo preplatili azerbejdžanski gas

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Bivši bugarski ministar energetike i bivši izvršni direktor „Bulgargasa“ Nikolaj Pavlov optužio je bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je kriv za velike gubitke u snabdevanju gasom.
„Narod mora da zna da su dve trećine gasa koje su oni dobili od Azerbejdžanaca, dobili po ceni koja je četiri puta veća! Preplatili su 178 miliona dolara!“, rekao je Pavlov.
Pred zasedanje parlamenta, Petkov je oštro kritikovao Pavlova za njegove akcije u kompaniji „Bulgargas“ i optužio ga da štiti interese „Gasproma“. U januaru ove godine, Pavlov je dobio otkaz jer je, po rečima Petkova, odbio da Bugarskoj obezbedi maksimalne isporuke gasa iz Azerbejdžana, koji je mnogo jeftiniji od ruskog.
Tadašnji premijer je izjavio da je za poslednjih nekoliko meseci, odnosno nakon što je Bugarska odbila da plati ruski gas u rubljama, posrednici, preko kojih je vlada Petkova kupovala gas, su uspeli da uzmu stotine miliona leva od bugarskih potrošača.
Bivši direktor „Bulgargasa“ je dodao, da poslednjih meseci kompanija ima velike gubitke, a dugovi su joj više od 500 miliona evra. On je podsetiio da je Petkov obećao da će završiti izgradnju interkonektora sa Grčkom do početka juna i da će početi da isporučuje azerbejdžanski gas u punom obimu po ranije dogovorenoj nižoj ceni. Međutim, gasovod je počeo da se koristi 1. oktobra.
„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Nekadašnji bugarski premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a krajem jula za još sedam, iako je zbog nedostatka slobodnih terminala, nova Vlada mogla da obezbedi samo jedan. Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
RUSIJA
Ulagivanje Zapadu: Bugarska političarka o želji Bugarske da zabrani izvoz ruskih naftnih derivata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala