- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ulagivanje Zapadu: Bugarska političarka o želji Bugarske da zabrani izvoz ruskih naftnih derivata

Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Poslanica bugarske partije „Preporod“ Iskra Mihajlova je izjavila da zabrana izvoza ruskih naftnih derivata nije pogodna za bugarsku ekonomiju i pokazuje besprekornu odanost parlamentarnih partija Bugarske prekookeanskim gospodarima, osim partije „Preporod“.
Ona je navela da Bugarska proizvodi gorivo na teritoriji svoje zemlje, tako da ono ne podleže sankcijama.

„Ako naši evropski partneri ne traže od nas da uvedemo zabranu na izvoz naftnih proizvoda, šta je onda sva ta farsa, ako nije ulagivanje?“, rekla je Mihajlova.

Ona je izrazila zabrinutost u vezi sa položajem u sferi energetike i podsetila o ozbiljnim posledicama po građane i biznis nakon što je Bugarska odbila da plati za ruski gas u rubljama i prekinula direktne isporuke. Prema rečima Mihajlove, najveće parlamentarne partije teže tome da liše Bugarsku ruskog gasa, ruske nafte, da zatvore polovinu termoelektrana na ugalj, a onda će u narednim godinama da izgube i rusko nuklearno gorivo.
Parlamentarna komisija za ekonomska pitanja u Bugarskoj je na prvoj sednici podržala formiranje nadzora nad rafinerijom „Lukoil Neftohim“ u Burgasu. Cilj ovih mera je zaštita nacionalne bezbednosti u slučaju da se prekinu isporuke ili proizvodnja. Ministar ekonomije Bugarske je podržao predlog, mada je izjavio, da postoji mali rizik.
Bivši ministar ekonomije, poslanik Bugarske socijalističke patije Rumen Gečev je kritikovao ove mere. Prema njegovim rečima, Bugarska ne bi trebalo da stvara sebi probleme tako što će prestati da isporučuje rusku naftu.
Ranije su na sednici parlamenta poslanici razgovarali i o drugom predlogu u vezi sa sudbinom „Lukoil Neftohim“, a to je da se zabrani izvoz naftnih derivata iz ruske nafte. Komisija za budžet nije podržala taj zakon.
Rafinerija nafte - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
Bugarska partija predložila zabranu izvoza ruskih naftnih derivata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala