- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska partija predložila zabranu izvoza ruskih naftnih derivata

CC0 / / Rafinerija nafte
Rafinerija nafte - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Komisija za budžet i finansije bugarskog parlamenta nije podržala predlog da se zabrani izvoz derivata ruske nafte koji je predložila partija „Pokret za prava i slobode“, saopštila je Bugarska telegrafska agencija.
Prema rečima poslanika partije Jordana Coneva, cilj zakona je da se kontroliše uvoz i prerada ruske nafte, prekine dalji izvoz proizvoda i zaštite interesi Bugara po pitanju rada „Lukoil neftohima“ u Burgasu.
On je podsetio, da je trenutno već stupio na snagu embargo na rusku naftu, ali da u Bugarskoj postoje izuzeci, kao i da je stupila na snagu odluka bugarske vlade kojom se zabranjuje izvoz naftnih proizvoda od 5. marta sledeće godine. Međutim, i dalje će biti aktuelan izvoz naftnih proizvoda za koje nema potražnje u Bugarskoj.
Stranka „Preporod“ je glasala protiv ovog predloga. Evropska komisija nije izdala dokumenta koja podrazumevaju zabranu izvoza već proizvedenih derivata. Poslanik stranke Cončo Ganev je izrazio zabrinutost da će Bugarsku, ukoliko bude usvojen zakon partije „Pokret za prava i slobode“, pretvoriti iz izvoznika goriva u uvoznika.
„Ispostaviće se da ćemo početi da uvozimo gorivo. Nije tajna, da je Turska jedina zemlja od koje možemo brže i lakše da uvozimo. Turska sledi svoje ekonomske interese, ne možemo se ljutiti na njih, ako umesto izvoza počnemo da uvozimo, ali po drugoj ceni“, izjavio je Ganev na zasedanju komisije.
Na kraju će se rafinerija „Lukoil naftohim“ zatvoriti, smatra poslanik partije „Preporod“. Prema njegovim rečima, ako gorivo koje je predviđeno za izvoz ostane u Bugarskoj, neće biti moguća realizacija i dodao da će gorivo biti nekoliko puta skuplje.
Rumen Gečev iz Bugarske socijalističke partije je takođe kritikovao zakon. Prema njegovim rečima, predlog partije „Pokret za prava i slobode“ izgleda kao želja EU da kazni Bugarsku još više. On je naveo da nije siguran da je Evropska komisija napravila za Bugarsku izuzetak na temu naftnog embarga, mada se u zemlji nalaze partije koje predlažu zabranu izvoza naftnih proizvoda, koja vodi ka zatvaranju rafinerija.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
REGION
Bugarska odobrila primenu izuzetka: Nastavlja se kupovina i uvoz ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala